Volodimir Zelenski și poporul ucrainean, nominalizați la Premiul Saharov de grupul PPE din Parlamentul European

  • 07 Septembrie 2022 13:57
Volodimir Zelenski și poporul ucrainean, nominalizați la Premiul Saharov de grupul PPE din Parlamentul European

Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European nominalizează poporul ucrainean și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire din acest an, indică un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Nu avem nicio îndoială că poporul curajos al Ucrainei, condus de președintele Volodimir Zelenski, merită să câștige Premiul Saharov pentru libertatea de gândire din acest an. Ei continuă să apere valorile europene pe câmpurile de luptă în fiecare zi. Sper că nominalizarea noastră va fi susținută de toate grupurile politice din Parlamentul European”, a declarat Rasa Juknevičienė, europarlamentar, vicepreședinte al Grupului PPE responsabil pentru afaceri externe.

Grupul PPE a susținut Ucraina și guvernul său democratic încă de la începutul războiului și a insistat asupra luării unor măsuri concrete pentru a contracara crima internațională pe care o comite Rusia.

De exemplu, Grupul PPE a fost unul dintre primii care a cerut un embargo asupra petrolului, cărbunelui, combustibilului nuclear și gazelor rusești și excluderea băncilor rusești din sistemul SWIFT, indică sursa citată. Aceste politici au fost ulterior acceptate și puse în aplicare de Uniunea Europeană.

Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 176 de deputați din toate statele membre ale UE.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. Acesta a fost creat în 1988 pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. El poartă numele fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov și constă într-un certificat și un premiu de 50 000 de euro.

În 2021, Parlamentul European a decernat premiul Saharov lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus care ispășește o pedeapsă cu închisoarea într-o colonie de muncă forțată din Rusia după ce a fost otrăvit. Aleksei Navalnîi este de mai bine de zece ani principala figură a opoziției din această țară, fiind cunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și a abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

În 2020, Parlamentul European a acordat premiul opoziției democratice din Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău