Volodimir Zelenski se declară ”un pic șocat” după doar câteva zile în funcția de președinte al Ucrainei

  • 25 Mai 2019 11:53
Volodimir Zelenski se declară ”un pic șocat” după doar câteva zile în funcția de președinte al Ucrainei

Noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru AFP că este ”un pic șocat” după doar câteva zile în funcție, deplângând atmosfera grea care domnește, în opinia sa, în masiva clădire sovietică în care se află administrația sa.

Un novice în politică, menționează News.ro, fostul umorist în vârstă de 41 de ani, care a promis să zdruncine elitele și să modernizeze exercițiul puterii, și-a oferit o baie de mulțime, vizitând un popular salon de carte, la Kiev, unde a cumpărat mai multe lucrări pentru cei doi copii ai săi.

Întrebat care este prima sa impresie la începutul noului său loc de muncă, el a răspuns ”merge. Sunt un pic șocat. E enorm de mult de lucru”.

Principala sursă a faptului că se resimte? ”Atmosfera, clădirea”, a spus el, reiterându-și dorința din campanie de a-și transfera administrația într-un imobil mai modern.

”Îmi doresc foarte mult să o fac”, a declarat șeful statului ucrainean. ”Asta implică numeroase dificultăți, dar ne gândim”.

Fostul actor și umorist, ales în aprilie cu peste 73% din voturile exprimate împotriva fostului președinte Petro Poroșenko, Zelenski a fost învestit președinte luni. El a convocat imediat alegeri legislative anticipate, cu scopul de a obține o majoritate necesară reformelor sale.

În campania sa fără precedent, pe care a purtat-o în principal pe rețele de socializare, el s-a prezentat drept un om al poporului, care se exprimă decontractat și a anunțat că vrea să folosească zboruri obișnuite și să transfere administrația prezidențială într-un ”open space”.

După ce a fost ales, echipa sa a mărturisit inițial că o mutare se dovedește complicată, mai ales din motive de securitate. Zelenski a deschis însă accesul pietonilor pe strada pe care se află președinția, în centrul Kievului.

Într-o notă mai serioasă, președintele a respins criticile pe care le-a provocat alegerea șefului administrației sale - Andriï Bogdan, considerată ilegală de către unii și denunțată drept un semn rău de către liderul unui grup de investiții.

”Am vorbit cu investitori care așteptau o schimbare a puterii”, a subliniat Zelenski. ”Ei ne sună zilnic și sunt pregătiți să injecteze bani, cu condiția ca președintele și Guvernul să le garanteze protecția drepturilor (în justiție)”.

”Acesta este principalul motiv pentru care vor investi sau nu, cu siguranță nu este Bogdan”, a continuat el.

Întrebat despre ideea controversată a șefului administrației sale de a organiza un referendum pe tema modalităților unui eventual ”acord de pace” cu Rusia - acuzată de alimentarea unui război în estul Ucrainei -, Zelenski a dat asigurări că, în cazul în care această idee este pusă în practică, ar fi mai degrabă un ”studiu electronic de opinie” decât un plebiscit cu caracter constrângător.

”Noi dorim ca oamenii să participe la viața țării, asta e tot”, a subliniat el. ”Nu trebuie să se deformeze sensul a ceea ce s-a spus”.

Această idee a unui referendum, formulată marți de Bogdan, a provocat proteste în Ucraina, unde mulți au văzut scenariul unei predări în războiul împotriva separatiștilor proruși, soldat cu aproape 13.000 de morți în cinci ani.

Câteva zeci de politicieni, experți și figuri publice au publicat joi o scrisoare deschisă în care-l somează pe Zelenski să se exprime cu privire la această inițiativă care, în opinia lor, ”amenință” existența statului ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău