Volodimir Zelenski salută „un pas înainte” după acordul SUA de a ataca cu arme americane ținte militare din Rusia

  • 01 Iunie 17:34
Volodimir Zelenski salută „un pas înainte” după acordul SUA de a ataca cu arme americane ținte militare din Rusia

Volodimir Zelenski a salutat vineri „un pas înainte” după ce președintele Joe Biden a autorizat discret Kievul să lanseze arme furnizate de SUA asupra unor obiective militare din interiorul Rusiei care sprijină ofensiva împotriva orașului Harkov din nord-estul Ucrainei.

„Este un pas înainte spre acest obiectiv (…) de apărare a poporului nostru care trăiește în satele de-a lungul graniței cu Rusia”, a reacționat Volodimir Zelenski în timpul celui de-al treilea summit Ucraina-Europa de Nord de la Stockholm, potrivit Agerpres, transmite caleaeuropeana.ro.

Președintele Joe Biden a autorizat discret Kievul să lanseze arme furnizate de Statele Unite asupra unor obiective militare din interiorul Rusiei care sprijină ofensiva împotriva orașului Harkov din nord-estul Ucrainei.

Decizia marchează o schimbare de politică din partea lui Biden, care a refuzat cu fermitate să permită Ucrainei să folosească armament american pentru lovituri în interiorul Rusiei. 

Hotărârea de la Washington a fost salutată prudent de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care s-a arătat convins că Ucraina va acționa „în conformitate cu dreptul internațional” în privința dreptului său la auto-apărare.

De asemenea, și Berlinul a acordat Ucrainei permisiunea de a folosi arme germane împotriva unor obiective militare din Rusia, după o opoziție inițială din partea cancelarului german Olaf Scholz, guvernul federal schimbându-și radical poziția după ce președintele american Joe Biden a autorizat Ucraina să atace cu arme americane ținte militare din Rusia pentru a proteja Harkovul.

Țări precum Lituania, Marea Britanie Polonia, Cehia, Canada și Finlanda și-au dat acordul pentru ca Ucraina să folosească armele în acest sens. În ceea ce privește Franța, Emmanuel Macron a explicat poziția Parisului, precizând că Ucraina poate folosi armele livrate, dar pentru a neutraliza bazele militare ruse de unde este atacată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău