Volodimir Zelenski: Rusia a început să-și pregătească cetățenii pentru un atac nuclear

  • 08 Octombrie 2022 09:55
Volodimir Zelenski: Rusia a început să-și pregătească cetățenii pentru un atac nuclear

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că oficialii ruși au început să pregătească societatea pentru o posibilă utilizare a armelor nucleare, însă crede că Rusia nu este gata să le folosească. Într-un interviu acordat BBC, el a negat, pe de altă parte, că ar fi îndemnat la atacuri occidentale asupra Rusiei, susținând că o remarcă a sa anterioară a fost tradusă greșit, ceea ce a permis propagandei Kremlinului să o exploateze în beneficiul propriu.

„Încep să își pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Nu știu dacă o vor folosi sau nu o vor folosi. Dar cred că este periculos însuși faptul de a vorbi despre asta”, a declarat Volodimir Zelenski vorbind în limba engleză în biroul său prezidențial din Kiev. Apoi, vorbind în ucraineană, a spus prin intermediul unui traducător:

„Ceea ce vedem este că oamenilor de la putere din Rusia le place viața și, prin urmare, cred că riscul de a folosi arma nucleară nu este atât de clar cum spun unii experți, deoarece ei înțeleg că dacă ar face-o, nu mai există cale de întoarcere după aceea, nu numai în ceea ce ține de istoria țării lor, ci și pentru ei înșiși ca persoane”. Zelenski a negat însă că ar fi cerut lovituri împotriva Rusiei. Cuvântul ucrainean pe care l-a folosit într-o declarație anterioară a fost înțeles greșit, susține el. „Trebuie folosite lovituri preventive”, a declarat Zelenski în timpul unui eveniment online care a avut loc joi. Președintele ucrainean a precizat însă la BBC că nu s-a referit la atacuri militare, ci la sancțiuni.

„Lumea poate opri de urgență acțiunile ocupanților ruși. Lumea poate pune în aplicare pachetul de sancțiuni în astfel de cazuri și poate face totul pentru a-i determina să părăsească centrala nucleară”, a detaliat Zelenski în interviul de la BBC, referindu-se la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care rușii o controlează și pe care o consideră acum proprietatea lor. Zelenski spune că este nevoie de acțiune acum, pentru că amenințările Rusiei reprezintă un „risc pentru întreaga planetă”, iar Moscova a făcut deja „un pas” prin ocuparea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Între timp însă, comentariul său inițial a fost denunțat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că echivalează cu „un apel la declanșarea unui nou război mondial”, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că asta demonstrează de ce Rusia a avut dreptate să lanseze operațiunea din Ucraina.

„După această traducere, (rușii) au procedat cum au vrut ei, cum le este de folos și au început să o reinterpreteze în alte direcții”, a comentat Volodimir Zelenski la BBC. Interviul a avut loc la câteva ore după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că amenințarea nucleară rusă a adus lumea mai aproape decât oricând de un „Armaghedon”, de la criza rachetelor cubaneze din timpul Războiului Rece.Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău