Volodimir Zelenski retrage, prin decret prezidențial, soldații ucraineni din misiunile de menținere a păcii

  • 08 Martie 10:16
Volodimir Zelenski retrage, prin decret prezidențial, soldații ucraineni din misiunile de menținere a păcii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis marți să retragă forțele de menținere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a țării împotriva ofensivei militare ruse, relatează EFE și Ukrainska Pravda, transmite Agerpres.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a postat pe contul său oficial de Telegram decretul prin care președintele ucrainean dispune această măsură.

"Zelenski a decis să recheme forțele de menținere a păcii din toate misiunile din lume. Obiectivul este ca ele să participe la apărarea suveranității și integrității teritoriale a statului", a explicat legislativul de la Kiev.

Acest decret nu a fost publicat încă pe site-ul oficial al președinției ucrainene, remarca marți dimineață Ukrainska Pravda.

Potrivit paginii de internet a Reprezentanței permanente a Ucrainei la ONU, țara contribuie la misiunile Națiunilor Unite de menținere a păcii din 1992.

"Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să retragă trupele ucrainene de menținere a păcii - militari cu pregătire înaltă - din toate misiunile din lume. Împreună cu echipamente (inclusiv elicoptere), ca să ne întărim armata pentru respingerea agresiunii ruse", a indicat pe pagina sa de Facebook adjunctul șefului administrației prezidențiale de la Kiev Andrii Sibiga.

Acesta a postat și o fotografie cu decretul respectiv, în care se menționează că documentul intră în vigoare din momentul publicării sale.

În prezent, ucrainenii participă la operațiunile de menținere a păcii ale căștilor albastre în șase zone fierbinți din lume: în Republica Democratică Congo, în Sudanul de Sud, în Cipru, în Kosovo, în Abyei (între Sudan și Sudanul de Sud) și în Mali, notează EFE.

În Kosovo, contingentul de căști albastre ucrainean este compus din 40 de militari, în Republica Democrată Congo, Ucraina dispune de 13 soldați, iar în Republica Coasta de Fildeș de 56 de persoane, potrivit Ukrainska Pravda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:0,51 m/s
Tue
28
Wed
28
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău