Volodimir Zelenski promite bani celor care se vaccinează anti-COVID

  • 16 Noiembrie 2021 08:51
Volodimir Zelenski promite bani celor care se vaccinează anti-COVID

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni acordarea unei recompense în bani ucrainenilor care se vaccinează anti-COVID-19 pentru a-i încuraja astfel să se imunizeze pe compatrioții săi în mare parte reticenți. Ucraina se confruntă de câteva săptămâni cu cel mai grav val al pandemiei noului coronavirus, generat de varianta Delta, mai contagioasă, dar și cu neîncrederea publicului în vaccinuri.

„Fiecare persoană care a primit două doze va putea primi 1.000 de grivne”, adică aproximativ 35 de euro, o sumă importantă pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa, a anunțat președintele Zelenski, în contextul în care mai puțin de o treime din ucraineni s-au vaccinat cu schema completă, scrie AFP, citată de Agerpres.

Persoanele vaccinate pot cheltui apoi această sumă pentru un abonament la o sală de sport, pentru a merge la cinema, la teatru, la muzeu sau pentru a plăti o călătorie internă cu trenul sau cu avionul.

„Este un sprijin pentru industriile cel mai grav afectate” de măsurile restrictive impuse din cauza pandemiei, a spus Zelenski.

Statul plănuiește să atribuie 200 de milioane de euro în următoarele luni acestui program care va fi lansat pe 19 decembrie, a adăugat președintele Ucrainei.

Ucraina se confruntă cu cel mai grav val al pandemiei

Cu 442 de decese înregistrate în 24 de ore și un sistem public de sănătate defectuos, Ucraina a fost luni a doua țară din lume cu cele mai multe noi decese zilnice, după Rusia (1.211).

Cu o populație de aproximativ 45 de milioane de locuitori, Ucraina se confruntă de câteva săptămâni cu cel mai grav val al pandemiei noului coronavirus, generat de varianta Delta, mai contagioasă, dar și cu neîncrederea publicului în vaccinuri.

Procesul de vaccinare s-a accelerat în luna octombrie sub presiunea autorităților care au instituit restricții pentru cei nevaccinați, cum ar fi obligația de a prezenta certificatul de vaccinare pentru accesul în anumite locuri publice.

Până în prezent însă, doar 28% din ucraineni au primit două doze de vaccin anti-COVID-19, a declarat luni ministrul ucrainean al sănătății.

„Am depășit vârful acestui val” al pandemiei, a asigurat totuși președintele țării, care a precizat că săptămâna trecută numărul cazurilor noi a scăzut cu 6%, iar cel al spitalizărilor cu 13% față de săptămâna precedentă.

În total, s-au înregistrat până în prezent 3,2 milioane de cazuri de îmbolnăvire provocate de noul coronavirus și peste 77.000 de decese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău