Volodimir Zelenski, mesaj pentru mamele soldaților ruși: "Nu vă trimiteți copiii la război într-o țară străină"

  • 12 Martie 2022 12:10
Volodimir Zelenski, mesaj pentru mamele soldaților ruși:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis un mesaj, sâmbătă, mamelor soldaților ruși, cerându-le să împiedice trimiterea fiilor lor la război în Ucraina.

"Vreau să mă adresez din nou mamelor ruse. În special mamelor recruților. Nu vă trimiteți copiii la război într-o țară străină", a spus președintele Zelenski, într-o nouă înregistrare video difuzată pe Telegram, potrivit DIGI24.

"Verificați unde este fiul dumneavoastră. Și dacă aveți cea mai mică bănuială că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acționați imediat pentru a împiedica uciderea sau capturarea lui", a spus liderul de la Kiev.

"Ucraina nu și-a dorit niciodată acest război teribil. Și Ucraina nu îl vrea. Dar se va apăra atât cât va fi necesar", a adăugat președintele ucrainean.

Miercuri, Rusia a recunoscut pentru prima dată prezența recruților în Ucraina și a anunțat că unii dintre ei au fost luați prizonieri, Moscova afirmând până acum că doar soldați profesioniști luptă în Ucraina.

Acest anunț a fost făcut pe măsură ce apelurile din partea mamelor care nu mai aveau știri de la fiii trimiși în Ucraina s-au înmulțit pe rețelele de socializare.

La rândul său, Ucraina le-a invitat săptămâna trecută pe mamele soldaților ruși capturați pe teritoriul său să vină să îi recupereze, Kievul susținând că a luat zeci de prizonieri de la începutul invaziei trupelor ruse. Ministerul ucrainean al apărării a publicat atunci numere de telefon și un e-mail cu ajutorul cărora aceste mame puteau obține informații despre fiii lor prizonieri în Ucraina.

În timpul conflictului din Cecenia din anii 1990 și 2000, numeroși tineri recruți ruși au fost trimiși pe front, iar unii au fost luați prizonieri. Mamele soldaților s-au mobilizat atunci să-i readucă acasă, vii sau morți, fără a ezita să meargă în Cecenia, o mișcare care a alimentat în Rusia protestele împotriva războiului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,24
Nori împrăștiați
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sat
8
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău