Volodimir Zelenski: Iranul a știut de la bun început că a doborât avionul ucrainean

  • 03 Februarie 2020 17:35
Volodimir Zelenski: Iranul a știut de la bun început că a doborât avionul ucrainean

Ucraina se află în posesia unei înregistrări audio a controlorilor de trafic aerieni care dovedește că Teheranul a știut de la bun început că avionul de linie al companiei Ukraine International Airlines (UAI), prăbușit la 8 ianuarie, a fost doborât cu o rachetă, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters și EFE.

În această înregistrare, difuzată de un canal de televiziune ucrainean duminică seara, poate fi auzit pilotul unui avion iranian care aparent se afla în zbor în momentul în care aparatul companiei Ukraine International Airlines era doborât în apropierea Teheranului: "Este o zonă activă? Sunt lumini care seamănă cu o rachetă".

Autoritățile de la Teheran au reproșat autorităților ucrainene că a divulgat ceea ce ele consideră a fi o informație confidențială și au anunțat că vor înceta de acum înainte să împărtășească Ucrainei vreun element al anchetei privind prăbușirea zborului 752, soldat cu 176 de morți.

După ce a refuzat să-și asume responsabilitatea timp de trei zile, Iranul a recunoscut că a doborât avionul, explicând că a făcut acest lucru din greșeală în contextul în care Republica islamică se afla în alertă maximă, așteptându-se la eventuale represalii din partea SUA după ce lansase mai multe rachete asupra unor baze în Irak, unde se aflau soldați americani.

Într-un interviu televizat, Volodimir Zelenski a apreciat că înregistrarea dată publicității duminică "probează că partea iraniană știa de la bun început că avionul nostru a fost lovit de o rachetă". ''Este o înregistrare audio a turnului de control din Teheran cu un avion iranian care se pregătea de aterizare. Avionul nostru a decolat la ora 06:12, iar avionul iranian urma să aterizeze la ora 06:30. (Pilotul) a văzut tot și a transmis turnului de control. El spune 'se pare că a fost lansată o rachetă', în farsi și în engleză'', a comentat Zelenski.

"Pilotul spune: 'Mi se pare că zboară o rachetă'. El spune aceasta în același timp în persană și în engleză, totul este clar aici", a adăugat șeful statului ucrainean.

În înregistrare, un pilot al companiei iraniene Aseman întreabă turnul de control: "Este o zonă activă? Sunt lumini care seamănă cu o rachetă. Se întâmplă ceva?".

"Nimic nu ne-a fost semnalat. Cu ce seamănă această lumină?", răspunde controlorul aerian.

"Este lumina unei rachete", spune pilotul.

Se aude apoi turnul de control încercând în zadar să ia legătura cu avionul de pasageri ucrainean prin radio.

Pilotul aparatului iranian anunță în continuare turnul de control că a văzut ''o explozie". "Una foarte mare, am văzut-o. Nu știu ce-a fost asta", spune el.

Un oficial iranian însărcinat cu ancheta din cadrul Organizației pentru aviația civilă din Iran a criticat Ucraina pentru difuzarea acestei înregistrări.

"Echipa de investigații tehnice a prăbușirii avionului de linie ucrainean, printr-un gest straniu, a publicat fișierul audio secret al comunicațiilor pilotului unui avion care zbura în același timp cu aparatul ucrainean", a declarat Hassan Rezaifar agenției iraniene Mehr. "Această acțiune a ucrainenilor ne-a determinat să nu le mai furnizăm niciuna din probe", a spus el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău