Volodimir Zelenski îndeamnă Occidentul ”să nu se mai teamă de Rusia” și să ajute Ucraina să învingă invadatorul: ”Acesta nu este un film. Aceasta este realitatea. Noi am arătat că nu ne este frică”

  • 11 Aprilie 2022 20:03
Volodimir Zelenski îndeamnă Occidentul ”să nu se mai teamă de Rusia” și să ajute Ucraina să învingă invadatorul: ”Acesta nu este un film. Aceasta este realitatea. Noi am arătat că nu ne este frică”

Volodimir Zelenski a amintit de ”diavolul în uniformă, Adolf Hitler”, pentru a îndemna comunitatea occidentală să nu se ”mai teamă de Rusia” și să ajute Ucraina în lupta cu invadatorul.

”Acesta nu este un film. Aceasta este realitatea. Nu vă mai temeți de Rusia. Noi am arătat că nu ne este frică”, a subliniat președintele ucrainean într-un interviu difuzat în cadrul emisiunii ”60 minutes” a CBS, mesaj facilitat de un interpret, potrivit Politico, citat de CaleaEuropeana.ro.

Zelenski a explicat că, în viziunea sa, drepturile fundamentale ale omului sunt în joc atunci când Kievul se opune forțelor invadatoare ale președintelui Vladimir Putin.

”Noi apărăm posibilitatea unei persoane de a trăi în lumea modernă. Apărăm dreptul de a trăi. Nu am crezut niciodată că acest drept este atât de costisitor. Acestea sunt valori umane. Pentru ca Rusia să nu aleagă ce ar trebui să facem și cum îmi exercit drepturile. Acest drept mi-a fost dat de Dumnezeu și de părinții mei”, a detaliat președintele Ucrainei.

După ce și-a motivat decizia de a rămâne pentru a lupta împotriva invaziei ruse, oficialul ucrainean a repetat de nenumărate ori că și lumea ar trebui să ia atitudine.

”Îmi amintesc, cu toții ne amintim”, a spus acesta, ”cărți despre cel de-al Doilea Război Mondial și despre diavolul în uniformă – Adolf Hitler. Sunt responsabile acele țări care nu au participat la război? Țările care au lăsat forțele germane să mărșăluiască prin Europa? Lumea poartă responsabilitatea pentru genocid? Da”, a fost ferm Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a declarat că se așteaptă la noi atacuri din partea Rusiei și a spus că arme și provizii suplimentare din partea Occidentului sunt esențiale.

”Ca să fiu sincer, supraviețuirea noastră depinde de acest lucru. Am încredere 100% în poporul nostru și în forțele noastre armate. Dar, din păcate, nu am încredere că vom primi tot ceea ce avem nevoie”, a deplâns acesta situația, completând că multe depind de răspunsul american.

”Președintele Biden poate intra în istorie ca persoana care a fost alături de poporul ucrainean care a câștigat și a ales dreptul de a avea propria țară”, a fost mesajul indirect transmis omologului său de la Casa Albă.

Gazda emisiunii l-a întrebat pe Zelenski dacă este dezamăgit de președintele american.

”Nu, nu sunt dezamăgit. Nu știu cum ne-ar ajuta un alt președinte în locul lui, nu știu. Este dificil. Avem o relație bună. Așa cred, cel puțin. Ucraina depinde de sprijinul Statelor Unite. Iar eu, în calitate de lider al unei țări aflate în război, nu pot fi decât recunoscător”, a mai spus liderul ucrainean.

Statele Unite, prin vocea consilierului prezidențial pentru probleme de securitate, Jake Sullivan, au promis că ”lucrează non-stop” pentru a ajuta Kievul cu armament. 

Între timp, evenimentul global de strângere de fonduri “Stand Up For Ukraine”, lansat de Comisia Europeană, în parteneriat cu Guvernul Canadei și organizația internațională de advocacy Global Citizen, a reușit să obțină promisiuni de sprijin în valoare de 9,1 miliarde de euro pentru sprijinul persoanelor care au fost forțate să fugă de invazia Rusiei în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău