Volodimir Zelenski îndeamnă Grecia să își exercite influența în UE pentru a ajuta orașul Mariupol

  • 07 Aprilie 2022 15:25
Volodimir Zelenski îndeamnă Grecia să își exercite influența în UE pentru a ajuta orașul Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat joi Grecia, în timpul unui discurs televizat susținut în direct în fața Parlamentului grec, să își exercite influența în calitate de membră a Uniunii Europene (UE) pentru a ajuta Mariupol, oraș "aproape distrus" de forțele ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Mariupol are nevoie de o susținere iminentă", în special prin ajutor umanitar, "rușii îl atacă cu forțe terestre, aeriene și maritime (...), însă, cu susținerea Greciei, noi vom câștiga", a afirmat președintele ucrainean, invitat să vorbească în fața parlamentului de către premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

"Vă îndemn să utilizați influența voastră în calitate de membră a UE, pentru a organiza mai bine orice salvare care poate fi efectuată la Mariupol", a subliniat Zelenski.

El a evocat "coexistența pașnică", înainte de război, între ucraineni și comunitatea greacă din Mariupol, oraș industrial de la malul Mării Negre, unde au rămas circa 100.000 de locuitori, în pofida luptelor.

"Marea majoritate a clădirilor au fost distruse (...), rușii au atacat civilii, ei trebuie opriți", a declarat președintele ucrainean, reiterând apelul său către comunitatea internațională de a-i "opri pe barbari".

Președintele ucrainean a îndemnat de asemenea la interzicerea "accesului navelor petroliere ruse în porturile europene" și la "închiderea ușii" sistemului financiar internațional în fața băncilor ruse.

La sfârșitul discursului său de un sfert de oră, președintele ucrainean, îmbrăcat într-un tricou kaki, a fost aplaudat călduros de parlamentarii greci reuniți să-l asculte.

Ministrul afacerilor externe al Greciei, Nikos Dendias, a propus deja în urmă cu două săptămâni livrarea unui ajutor umanitar la Mariupol.

Franța a anunțat de asemenea că un ajutor umanitar cu participarea Greciei și Turciei ar urma să fie trimis în acest oraș asediat de forțele ruse.

Discursul lui Volodimir Zelenski în fața Parlamentului grec intervine la o zi după ce Atena a anunțat că expulzează 12 diplomați ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău