Volodimir Zelenski i-a invitat pe locuitorii Donbasului care sunt de partea Rusiei să părăsească Ucraina

  • 02 Decembrie 2019 14:31
Volodimir Zelenski i-a invitat pe locuitorii Donbasului care sunt de partea Rusiei să părăsească Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe acei locuitori ai Donbasului care sunt de partea Moscovei să părăsească Ucraina și să se instaleze în Rusia, titrează luni publicația Novaia Gazeta din Kiev, citând un interviu acordat de șeful statului ucrainean mai multor media internaționale, între care săptămânalul german Der Spiegel, potrivit Agerpres.

'Este exprimată o opinie potrivit căreia majoritatea locuitorilor (din Donbas) și-ar dori să trăiască în Rusia. Nu este adevărat. Eu cred și știu că există acolo oameni care sunt cu sufletul pentru Ucraina. Dar există și dintre cei care sunt cu Rusia. Aceștia pot pleca: Moscova acordă în prezent în mod ilegal cetățenie rusă ucrainenilor. Fiecare dintre noi are dreptul să aleagă locul unde vrea să trăiască', a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu apărut luni în Der Spiegel, citat de unele media ucrainene.

El a calificat drept 'incorectă' poziția acelor ucraineni care, primind pașaport rusesc, trăiesc pe teritoriul Ucrainei și în același timp îl consideră ca aparținând Federației Ruse.

'Așa nu merge', a declarat tranșant Volodimir Zelenski, referindu-se în special la locuitorii din estul rusofon al Ucrainei, unde mai multe zone se află sub controlul rebelilor înarmați din Lugansk și Donețk.

În același timp, Zelenski i-a numit drept 'niște rătăciți' pe acei ucraineni care dispun deopotrivă de cetățenia Ucrainei și a Rusiei și încasează ajutoare sociale atât din Ucraina, cât și din Rusia.

Cu toate acestea, președintele ucrainean a declarat că Kievul trebuie să lupte pentru câștigarea acelor ucraineni din estul rusofon care în prezent sunt în tabăra rebelilor. 'Nu avem dreptul moral să renunțăm așa pur și simplu la ei. Trebuie să le explicăm cum stau lucrurile cu adevărat, să ne luptăm pentru sufletele și mințile lor', a afirmat președintele ucrainean, care urmează să participe la 9 decembrie, la Paris, la summitul în așa-zisul format 'Normandia' (Ucraina, Rusia, Franța, Germania) dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău