Volodimir Zelenski i-a demis pe toți șefii centrelor de recrutare militară, invocând „trădarea” pe timp de război

  • 11 August 2023 16:50
Volodimir Zelenski i-a demis pe toți șefii centrelor de recrutare militară, invocând „trădarea” pe timp de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri demiterea tuturor șefilor centrelor regionale de recrutare în contextul îngrijorărilor legate de corupție, relatează Reuters.

Zelenski a afirmat într-un comunicat remis presei că în timpul controalelor efectuate la birourile de recrutare au fost descoperite dovezi de abuzuri de putere, de la dobândirea unor averi ilicite la transportarea unor bărbați peste graniță în pofida interdicției impuse de starea de urgență care a fost decretată chiar în prima zi a războiului și prelungită succesiv de atunci.

„Acest sistem ar trebui condus de oameni care știu exact ce este un război și de ce cinismul și luarea de mită în timpul unui război constituie trădare”, a declarat Zelenski în comunicatul de presă.

El a precizat că generalul Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major al Ucrainei, va fi responsabil de implementarea deciziei și că viitorii candidați pentru posturile de șefi ai centrelor de recrutare vor fi verificați întâi de SBU, Serviciul de Securitate de la Kiev.

Anunțul său vine după ce joia trecută Zelenski a declarat în premieră că verificărille făcute în ceea ce privește „comisarii militari” au scos la iveală multe abuzuri.

Zelenski a invocat „abuzuri dezgustătoare” în procesul de recrutare militară

„Inspecțiile au scos la iveală multe abuzuri. Sincer, unele dezgustătoare. Toate faptele dezvăluite de ofițerii de aplicare a legii vor fi prezentate publicului și investigate în cadrul unor proceduri penale”, a declarat el în timpul discursului său adresat națiunii în fiecare noapte.

„Concluzia este evidentă: sistemul de recrutare are nevoie de oameni care înțeleg valoarea apărării Ucrainei. Valoarea, nu prețul deciziilor”, a subliniat el pe 3 august.

„Oameni care au văzut războiul și au trecut prin el ar trebui să lucreze în 'birourile de înrolare în armată'. Sunt cei care, din păcate, și-au pierdut membre, dar nu și-au pierdut demnitatea și nu au pierdut Ucraina. Le sunt recunoscător”, a indicat președintele ucrainean.

Guvernul ucrainean a fost zguduit de un scandal de corupție la începutul acestui an după ce publicația ucraineană Zn a arătat că ministerul apărării condus de Oleksii Reznikov achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev.

​Cinci guvernatori regionali și patru viceminiștri au fost demiși din funcție în urma scandalului, însă Reznikov a fost păstrat în funcție, considerându-se că nu a fost direct responsabil de achizițiile la prețuri supraevaluate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău