Volodimir Zelenski: Există riscul unor "provocări" rusești în estul separatist al Ucrainei

  • 02 Aprilie 2021 11:13
Volodimir Zelenski: Există riscul unor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi împotriva riscului unor "provocări" rusești în estul separatist al Ucrainei, deși Moscova a transmis Kievului și Occidentului să nu se "alarmeze" din cauza deplasărilor sale de trupe la frontiera ucraineană, relatează AFP.

"Demonstrația de forță sub forma unor exerciții militare și posibile provocări de-a lungul frontierei este ocupația tradițională a Rusiei", a denunțat președintele Volodimir Zelenski într-un comunicat, transmite Agerpres.

Plasând trupe la frontiera ucraineană, Moscova "încearcă să creeze o ambianță amenințătoare și să facă presiuni" asupra Ucrainei, a continuat el, lansând un apel la negocierea unui nou armistițiu în această zonă.

"Rusia își deplasează trupele pe teritoriul său așa cum vrea ea", afirmase mai devreme purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că "aceasta nu reprezintă o amenințare pentru nimeni și nu trebuie să neliniștească pe nimeni".

După un armistițiu îndelungat în a doua jumătate a anului 2020, conflictul din estul Ucrainei a înregistrat din ianuarie o înmulțire a ciocnirilor care au provocat moartea a 19 soldați ucraineni. Cele două tabere își atribuie reciproc responsabilitatea pentru escaladarea conflictului.

Ucrainenii și americanii au înregistrat recente mișcări de trupe rusești în Crimeea, peninsula anexată de Moscova în 2014, și la frontiera ruso-ucraineană în apropierea teritoriilor controlate de separatiștii proruși.

Serviciul de informații militar ucrainean a acuzat joi Moscova că pregătește "intrarea forțelor sale armate regulate" în teritoriile separatiste "pe motiv că protejează" locuitorii, cărora Rusia le-a distribuit sute de mii de pașapoarte rusești.

Trupele rusești ar putea "încerca să pătrundă mai adânc în teritoriul ucrainean", a adăugat serviciul de informații militare într-un comunicat.

Un responsabil al președinției ucrainene, Roman Mașoveț, a sugerat în timpul unei întâlnirii cu reprezentantul NATO în Ucraina organizarea unor manevre militare și patrule aeriene comune pentru a "stabiliza situația în regiune".

Exprimând preocuparea crescândă a SUA, șeful Statului Major al armatelor americane, generalul Mark Milley, a avut o discuție telefonică miercuri cu șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, și cu comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Ruslan Homceak.

Acesta din urmă denunțase mai devreme "o amenințare pentru securitatea militară" ucraineană, afirmând că separatiștii dispun de 28.000 de combatanți și "peste 2.000 de instructori și consilieri militari" ruși.

Moscova a negat întotdeauna că ar avea oameni sau arme pe teritoriul Ucrainei. Peskov a reafirmat joi că "militarii ruși nu au luat parte niciodată" la acest război.

Pentagonul însă a indicat în această săptămână că forțele americane din Europa au fost plasate în faza de supraveghere întărită împotriva unei "crize iminent potențiale" și că SUA evocaseră tensiunile în Ucraina cu partenerii lor din NATO.

Moscova reproșează recrudescența violențelor în estul Ucrainei autorităților de la Kiev, acuzându-le că fac să eșueze eforturile de pace, prin refuzul dialogului cu rebelii separatiști.

La rândul său, NATO și-a exprimat joi preocuparea față de acumularea de forțe militare ruse în apropierea de granițele cu Ucraina, în timp ce ambasadorii din țările NATO s-au reunit pentru a discuta despre escaladarea recentă a violenței în regiunea ucraineană Donbas, potrivit Reuters.

Un responsabil NATO a declarat pentru Reuters că Moscova subminează eforturile de pace în estul Ucrainei. "Aliații și-au expus preocupările cu privire la activitățile militare recente la scară largă ale Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia. Aliații sunt, de asemenea, îngrijorați de încălcările ruse ale armistițiului din iulie 2020, ceea ce a dus la moartea a patru soldați ucraineni săptămâna trecută", conform interlocutorului Reuters.

"Acțiunile destabilizatoare ale Rusiei subminează eforturile de dezescaladare a tensiunilor", a subliniat oficialul NATO citat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău