Volodimir Zelenski declară că este pregătit de negocieri directe cu Vladimir Putin

  • 20 Mai 2020 15:50
Volodimir Zelenski declară că este pregătit de negocieri directe cu Vladimir Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a reafirmat miercuri disponibilitatea de a negocia direct cu omologul său rus Vladimir Putin soluționarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), dar fără a renunța la formatul de negocieri "Normandia" (Germania, Franța, Ucraina și Rusia), informează agenția de presă EFE și media ucrainene.

"Chiar dacă societatea apreciază în mod diferit posibilitatea unor negocieri directe între președintele Zelenski și președintele Putin, sunt sigur că trebuie să o facem", a declarat șeful statului ucrainean în cadrul unei conferințe de presă, organizată cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului în funcția supremă în stat.

El a subliniat că aceasta nu înseamnă renunțarea la formatul de negocieri "Normandia" (cu privire la aplicarea acordurilor de la Minsk) care poate fi dezvoltat în paralel.

"Există unele lucruri care pot fi înțelese numai atunci când ești față în față cu cineva și există răspunsuri pe care dorești și poți să le auzi doar între patru ochi, pentru a trage concluzii definitive și a opta pentru un alt plan", a declarat Zelenski.

Chiar dacă s-a pronunțat ferm pentru continuarea formatului de negocieri cu privire la acordurile de la Minsk, el s-a arătat deschis altor opțiuni "care să apropie sfârșitul războiului și recuperarea teritoriilor" de către Kiev.

"Voi lupta până la capăt pentru procesul de la Minsk pentru că sancțiunile împotriva Rusiei sunt legate de (acordurile de la) Minsk. Și știți foarte bine că nu numai Rusia dorește ridicarea lor, ci și multe țări europene care - din câte înțeleg - suportă pierderi financiare din cauza acestor sancțiuni", a adăugat Zelenski.

Conflictul din regiunile estice proruse ucrainene Donețk și Lugansk, unde rebelii separatiști proruși au proclamat două republici populare, trenează din 2014, soldându-se cu aproximativ 13.000 de morți, combatanți și civili, potrivit ONU.

Guvernul de la Kiev acuză Moscova de susținerea economică și militară a rebelilor separatiști și consideră că teritoriile pe care aceștia le controlează în estul Ucrainei se află sub "ocupație rusească", transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău