Volodimir Zelenski critică apelurile lui Emmanuel Macron de a ''nu umili'' Rusia

  • 07 Iunie 2022 19:40
Volodimir Zelenski critică apelurile lui Emmanuel Macron de a ''nu umili'' Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marți apelurile președintelui francez Emmanuel Macron "de a nu umili" Rusia, afirmând că pe "noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid", relatează publicația online ucraineană Cenzor.net, citând un fragment dintr-un interviu acordat de Zelenski publicației Financial Times (FT).

"Eu nu prea înțeleg ce înseamnă umilirea Rusiei? Despre ce vorbim? Despre faptul că de peste opt ani (din 2014), ei (rușii) ne ucid oamenii? Emmanuel cunoaște foarte bine" lucrurile, țara sa fiind co-mediatoare, alături de Germania, a formatului de negocieri "Normandia"(Franța, Germania, Ucraina și Rusia) pentru reglementarea conflictului în Donbas (estul Ucrainei), a afirmat Zelenski, potrivit Agerpres.

"El cunoaște foarte bine conținutul acordurilor de la Minsk, al tuturor înțelegerilor cu partea rusă în cadrul formatului 'Normandia'; cum acestea nu erau puse în practică, cum erau constant subminate. Cum era permanent subminată aplicarea încetării focului în Donbas, precum și schimbul de prizonieri. Despre ce fel de umilire vorbim?", a întrebat președintele ucrainean.

Zelenski a afirmat că el nici măcar nu consideră că Ucraina este umilită. "Pe noi nimeni nu ne umilește, pe noi ne ucid. De aceea ca răspuns nu intenționăm să umilim pe nimeni, vom răspunde cu aceeași măsură", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Cenzor.net.

"Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele vor înceta să putem realiza o cale de ieșire din acest impas prin intermediul mijloacelor diplomatice. (...) Sunt convins că Franței îi revine rolul de a fi o putere de mediere", a declarat Macron într-un interviu publicat sâmbătă de ziare regionale, potrivit Reuters.

Șeful statului francez a mai declarat și la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără "a umili" Rusia, o afirmație care i-a atras o serie de critici.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău