Volodimir Zelenski contestă apartenența Rusiei la OSCE

  • 24 Noiembrie 2022 19:30
Volodimir Zelenski contestă apartenența Rusiei la OSCE

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a contestat joi menținerea Rusiei în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în cursul unei intervenții prin video-conferință în fața Adunării Parlamentare a acestei organizații internaționale, care s-a reunit la Varșovia, relatează Agerpres.

Vedem că diverse platforme internaționale încearcă să găsească soluțiile necesare pentru a ajuta la oprirea terorismului rus, la izolarea cât mai mult posibil a acestui stat terorist și la căutarea unei căi de depășire a crizelor mondiale brutale create de Rusia', a declarat Zelenski în fața delegaților parlamentari ai OSCE.

'De ce nu se află încă OSCE printre aceste platforme? De ce, mai ales, un stat terorist, chiar și după nouă luni de crime continue mai este încă membru al Adunării dumneavoastră Parlamentare?', a întrebat el, adresându-se participanților la reuniune.

'Războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un test pentru orice organizație internațională', a insistat Volodimir Zelenski.

Polonia, care în acest an exercită președinția prin rotație a OSCE, și-a anunțat recent refuzul de a permite participarea unei delegații ruse la Adunarea Parlamentară de la Varșovia, precum și la o reuniune ministerială a OSCE preconizată pentru începutul lunii decembrie la Lodz (centru). Aceasta urma să fie prezidată, în principiu, de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov.

Acest gest a fost considerat de Moscova drept o decizie 'provocatoare și fără precedent'.

Delegația rusă la reuniunea ministerială va fi condusă de ambasadorul Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukașevici, potrivit Moscovei.

Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care ministrul rus de externe participă în mod obișnuit, este organismul central al acestei organizații internaționale, responsabil pentru deciziile sale.

Parlamentul European a votat miercuri un text care califică Rusia drept ''stat promotor al terorismului'' în războiul din Ucraina, lansând un apel către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să procedeze în mod similar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău