Volodimir Zelenski afirmă că situația de pe frontul de est este dificilă

  • 28 Iulie 09:34
Volodimir Zelenski afirmă că situația de pe frontul de est este dificilă

Forțele armate ucrainene sunt supuse unei presiuni puternice din cauza atacurilor rusești din estul țării, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski în discursul său video de noapte adresat națiunii, informează DPA, citat de Agerpres.

Situația din jurul Pokrovsk, în regiunea Donețk, în special, a fost analizată amănunțit de conducerea militară, a precizat șeful statului ucrainean.

Această zonă a fost și continuă să fie punctul central al atacurilor rusești”, a spus Zelenski.

Trebuie făcut totul pentru a întări pozițiile de apărare ucrainene în regiune, a adăugat el. Liderul ucrainean și-a exprimat „aprecierea specială” pentru toate unitățile care au atacat bazele și logistica rusă din teritoriile ocupate, fără a numi în mod specific vreuna.

Ocupantul trebuie să simtă că acesta este pământ ucrainean”, a subliniat Zelenski.

Citând surse militare de la Kiev, presa ucraineană raportase anterior un atac cu rachete asupra unui aeroport militar din Crimeea. Nu au fost furnizate inițial detalii despre impactul atacului, iar Ministerul rus al Apărării nu a făcut comentarii.

Declarațiile președintelui au venit după ce un oficial al serviciului de informații militar al Ucrainei, HUR, a declarat vineri că forțele ruse acordă prioritate atacurilor în jurul regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Aici au loc, în prezent, cele mai aprige lupte”, a declarat Andrii Yusov la televiziunea ucraineană.

Luptele au loc pe aproape toate secțiunile frontului din jurul regiunii Donbas, a adăugat el, menționând că „în toate celelalte secțiuni, inamicul efectuează atacuri simulate și manevre de diversiune”.

Au avut loc numeroase atacuri de simulare, în special în regiunea de la sud de orașul Zaporojie. În realitate, însă, a precizat Yusov, acestea s-au datorat regrupării și redistribuirii de partea rusă.

Aceste operațiuni nu sunt lipsite de pericol, mai ales că Rusia are staționați aproximativ 90.000 de soldați în regiunea Zaporojie. Potrivit experților militari ucraineni, acest număr de soldați nu este suficient pentru o spargere de front, dar cu siguranță armata ucraineană ar putea fi pusă sub presiune.

Furnizorul de energie Ukrenergo a anunțat vineri pe Facebook că au fost afectate instalațiile din regiunile Jîtomîr și Cernihov. Potrivit forțelor armate ucrainene, Rusia a folosit 22 de drone și cel puțin o rachetă Iskander-M în acest atac. Forțele de apărare aeriană au declarat că au interceptat 20 de drone. Cu toate acestea, ambele părți raportează în mod regulat rate mari de interceptare, în pofida pagubelor semnificative la sol, care sunt frecvente.

Presa ucraineană a publicat imagini ale unui atac asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk. Autoritățile nu au furnizat încă informații cu privire la pagube și nu este clar dacă lovitura a fost cauzată de racheta Iskander menționată anterior.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău