Volodimir Zelenski a venit la Harkov. Asaltul rusesc în regiune a fost „stopat”, anunță Statul Major ucrainean

  • 24 Mai 20:18
Volodimir Zelenski a venit la Harkov. Asaltul rusesc în regiune a fost „stopat”, anunță Statul Major ucrainean

Președintele Volodimir Zelenski a venit vineri în orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene rusești, pe fondul unei ofensive a forțelor Moscovei în nordul regiunii, pe care, însă, Statul Major al armatei ucrainene dă asigurări că a oprit-o, relatează AFP și Reuters, transmite News.ro, scrie G4Media.

Ucraina susține că a „oprit” asaltul rusesc asupra regiunii Harkov, care se desfășura de două săptămâni, și că a început o contraofensivă în acest sector din nord-estul țării, unde vineri a venit și președintele Volodimir Zelenski, relatează sursa.

Armata rusă a lansat la 10 mai o ofensivă în regiunea Harkov, de la graniță, cucerind mai multe localități și obligând Ucraina să aducă întăriri în zonă. După două săptămâni de lupte, „forțele de apărare ucrainene au oprit trupele ruse” și „desfășoară acțiuni de contraofensivă”, a declarat vineri colonelul Igor Prohorenko, oficial al Statului Major ucrainean. El a descris situația ca fiind „dificilă”, dar „stabilă și sub control” în această regiune unde au loc lupte în special pentru controlul orașului Vovceansk, care a fost împărțit în două și unde Kievul a acuzat Moscova de abuzuri.

„Inamicul este complet împotmolit în lupte de stradă la Vovceansk și a suferit pierderi foarte grele”, a declarat vineri generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene. El susține că Moscova trimite „rezerve” pentru a-și continua asaltul, iar între timp rușii au trecut pe o poziție defensivă în apropiere de Lîpți.

Potrivit Kievului, obiectivul Rusiei este de a întinde până la punctul de rupere liniile de apărare ale forțelor ucrainene, slăbite de doi ani de război, de lipsa de noi recruți și de lipsa de armament din cauza lunilor de tergiversări occidentale.

Din 10 mai, aproape 11.000 de civili au fost nevoiți să își părăsească locuințele din regiune, a declarat joi guvernatorul Oleg Sînehubov.

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că se află vineri la Harkov, unde are întâlniri privind „apărarea regiunii, în special a Vovceanskului”.

„Orașul și întreaga regiune Harkov merită tot sprijinul, recunoștința și respectul nostru”, a scris el pe rețelele sociale.

Liderul ucrainean s-a întâlnit cu lideri militari de rang înalt din oraș și s-a deplasat la locul unei importante tipografii, la o zi după ce aceasta a fost distrusă într-un atac cu rachete rusești care a ucis cel puțin șapte persoane.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care se află la aproximativ 30 km de granița cu Rusia, iar regiunea înconjurătoare se confruntă de luni de zile cu atacuri zilnice cu rachete, drone și bombe ghidate. Cea mai mare parte a infrastructurii energetice a fost grav avariată în oraș, în care locuiesc încă aproximativ 1,3 milioane de oameni.

SITUAȚIE GREA ÎN ALTE SECTOARE ALE FRONTULUI

Totuși, când a venit vorba de alte sectoare ale frontului, tonul generalului Sîrski a fost mai sumbru. Mai la sud, tot în regiunea Harkov, rușii atacă de aproape un an în apropiere de Kupiansk, iar acum „situația este complicată în sectorul Kîslivka, unde inamicul încearcă să străpungă apărarea și să ajungă la râul Oskil”, a detaliat Sîrski.

În Donbas, comandantul a raportat lupte aprige în direcția Ceasiv Iar, Pokrovsk și Kurahove, unde rușii au făcut progrese de luni de zile, fără a reuși deocamdată să facă o breșă decisivă.

În cele din urmă, „cele mai intense și violente lupte au loc în sectoarele Pokrovsk și Kurahove. Inamicul încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre pe o secțiune îngustă a frontului dintre Staromîhailivka și Berdîci”, a spus Sîrski.

Rusia susține că a lansat ofensiva din nord-estul Ucrainei pentru a crea o zonă-tampon care să împiedice loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc. Înaintările rusești din ultimele zile în apropiere de Ceasiv Iar par să se fi multiplicat de la ofensiva din 10 mai. În special, Moscova a revendicat capturarea a două sate de la periferia Ceasiv Iar, pe care Ucraina le-a eliberat cu mare dificultate vara trecută.

Kremlinul încearcă să profite de faptul că armata adversă a fost slăbită de pierderi și de lunile de paralizie a ajutorului militar american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
22
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău