Volkswagen va plăti în Germania 620 de milioane de euro pentru manipularea emisiilor

  • 20 Aprilie 2020 18:30
Volkswagen va plăti în Germania 620 de milioane de euro pentru manipularea emisiilor

Grupul auto Volkswagen AG a anunțat luni că a încheiat acorduri cu 200.000 din cei 260.000 de reclamanți care au luat parte la primul proces colectiv din Germania, legat de manipularea emisiilor (Dieselgate), un scandal care a izbucnit în septembrie 2015, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Germania permite doar de anul trecut procesele colective. În cazurile Volkswagen, reclamanții individuali sunt reprezentați de Federația asociațiilor de consumatori din Germania (VZBV), care acuză VW de falsificarea rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Încă 21.000 de cazuri sunt reanalizate pentru posibile despăgubiri, sumele fiind cuprinse între 1.350 și 6.250 euro pe mașină, iar termenul limită pentru încheierea înțelegerii a fost prelungit până în 30 aprilie, a informat VW. Suma exactă depinde de data fabricării mașinii și de model.

În total, Volkswagen va plăti 620 de milioane de euro. Cel mai mare producător auto european a pus deoparte 830 de milioane de euro pentru a acoperi costurilor procesului cu VZBV.

Pe plan global, Volkswagen a plătit pentru implicarea în scandalul emisiilor peste 30 de miliarde de euro. În 2019, compania germană a anunțat că a pus deoparte încă un miliard de euro pentru cheltuieli juridice.

Plângerea vizează vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili că cei care au achiziționat mașini VW au fost în mod intenționat lezați în urma folosirii de către producătorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de emisii poluante, a informat recent VZBV. Instituția vrea să obțină compensații pentru proprietarii de mașini diesel VW care nu sunt atât de prietenoase cu mediul cum susținea grupul auto atunci când consumatorii au făcut achiziția.

Producătorul auto a argumentat că cei care au achiziționat vehiculele nu au suferit deloc pagube deoarece acestea pot fi conduse și sunt sigure.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău