Volkswagen ar putea produce vehicule autonome la fabricile Ford din Turcia

  • 14 Ianuarie 2019 09:08
Volkswagen ar putea produce vehicule autonome la fabricile Ford din Turcia

Grupul german Volkswagen este aproape de un acord cu Ford Otosan, societatea mixtă deținută în Turcia de producătorul auto american, pentru a produce miniautobuze în Turcia, a declarat duminică Alper Kanca, președintele Asociației producătorilor de componente auto (TAYSAD) pentru agenția de presă Anadolu Agency, informează publicația Daily Sabah.

Tranzacția prin care vehiculele Volkswagen vor fi produse la uzinele Ford care fabrică modelele Ford Transit este aproape sigură. Investițiile nu ar trebui să reprezinte o decizie politică. 'Această investiție nu ar trebui să ajungă în Bulgaria, care nu are forță de muncă calificată, și nici în România, din cauza infrastructurii deficitare. Turcia este locul ideal, cel mai economicos loc', a afirmat Alper Kanca.

Studiile arată că germanii care fac afaceri în Turcia au o percepție pozitivă privind țara și se așteaptă ca relațiile și volumul comercial dintre cele două state să se îmbunătățească și mai mult, a adăugat șeful TAYSAD.

Acesta susține că un acord între Volkswagen și Ford 'ar schimba multe lucruri, în special percepția multor cetățeni germani. De asemenea, Guvernul Turciei trebuie să acorde subvenții speciale. Opinia publică trebuie să fie sensibilă la acest subiect. Trebuie să aducem o fabrică germană de automobile în Turcia'. 

'Dacă această tranzacție (între Volkswagen și Ford) demarează, dacă depășim prejudecățile germanilor, atunci restul va veni ușor', a declarat Alper Kanca.

În 18 noiembrie, șeful grupului Volkswagen AG, Herbert Diess, declara că producătorul auto caută un loc pentru o nouă fabrică multibrand în Europa de Est, cu 5.000 de angajați, a cărei producție ar urma să înceapă după 2022.

La noua unitate din Europa de Est, pentru care concurează România, Bulgaria și Turcia, vor fi produse SUV-urile Skoda Karoq și Seat Ateca, care în prezent sunt fabricate la Kvasiny (Cehia).

Directorul general al Ford Otosan, Haydar Yenigün, a confirmat recent că Volkswagen și Ford Motor negociază de ceva timp.
Ca parte a parteneriatului, vehicule comerciale Crafter și Transporter ale Volkswagen ar putea fi fabricate la fabricile Gölcük și Yeniköy din Turcia, unde Ford produce modelele sale Transit și Custom.

VW ar urma să mute producția a 150.000 - 180.000 vehicule comerciale pe an în Turcia.

Înființată în 1959, Ford Otosan este societate mixtă între Ford Motor și cel mai mare conglomerat din Turcia, Koç Holding. Cele două companii dețin fiecare 41% din Otosan restul acțiunilor fiind tranzacționate la Bursa de la Istanbul.

De asemenea, Ford Otosan operează o fabrică de camioane și motoare la Inönü, un centru de cercetare-dezvoltare (R&D) și un centru de distribuție a componentelor în Istanbul.

Cele mai multe vehicule comerciale produse de Ford în Europa se fabrică în Turcia. În 2017, au fost produse aici 440.000 de vehicule și 75.000 de motoare. 

Volkswagen și Ford sunt presați să lanseze mai multe vehicule electrice în Europa, unde normele de poluare sunt înăsprite după scandalul Dieselgate, în care a fost implicat VW. 

Volkswagen și Ford sunt deja parte a unui joint-venture, denumit IONITY, din care mai fac parte rivalii BMW și Daimler, pentru a dezvolta o rețea de stații de încărcare ultra-rapide în Europa. De asemenea, Ford a creat anul trecut o divizie separată, cu o valoare de 4 miliarde de dolari, care să regrupeze operațiunile sale din domeniul vehiculelor autonome și, totodată, a demarat căutarea de investitori externi pentru această divizie.

Ford Motor are aproximativ 200.000 de angajați și 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent și pe piața din România.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău