VLASTI: Tătarii din Crimeea, terorizați de autoritățile de ocupație

  • 16 Octombrie 2014 09:22
VLASTI: Tătarii din Crimeea, terorizați de autoritățile de ocupație

VLASTI (Ucraina). În următoarele trei luni rămase până la sfârșitul perioadei de tranziție în peninsula Crimeea, anexată în martie de Federația Rusă, locuitorii acestei regiuni trebuie să predea de bunăvoie toate cărțile incluse în lista federală a materialelor extremiste interzise. Potrivit autorităților de ocupație, problema constă în faptul…

VLASTI (Ucraina). În următoarele trei luni rămase până la sfârșitul perioadei de tranziție în peninsula Crimeea, anexată în martie de Federația Rusă, locuitorii acestei regiuni trebuie să predea de bunăvoie toate cărțile incluse în lista federală a materialelor extremiste interzise. Potrivit autorităților de ocupație, problema constă în faptul că o parte din literatura permisă în Ucraina este interzisă pe teritoriul Rusiei.

În Crimeea continuă și altfel de provocări la adresa populației de etnie tătară, fostul lider al comunității, Mustafa Djemiliev, susținând la APCE că, după ce Crimeea a fost anexată de Rusia, au dispărut cel puțin 18 etnici tătari crimeeni. Numai în ultima săptămână, pe teritoriul Crimeii au fost găsite cadavrele a doi tătari declarați dispăruți. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, însă, că nu a auzit ca în Crimeea să fi existat astfel de cazuri".

Incidente au loc și în instituțiile de învățământ din peninsulă. Într-o școală din Simferopol, de exemplu, profesorii au adunat cărțile în limba ucraineană și le-au rupt în fața elevilor. Potrivit unui elev, "profesorii au adunat manualele ucrainene ca pe niște gunoaie și le-au distrus sub ochii elevilor".

Câțiva elevi au încercat să salveze măcar o parte din cărți, intenționând să le ia acasă, însă profesorii le-au interzis să facă acest lucru. "În școala noastră au fost strânse toate cărțile în limba ucraineană și despre Ucraina. Sub ochii elevilor, profesorii au început să le distrugă, invitând și copiii să participe la această barbarie. Am reușit să salvez o singură carte, un dicționar ucrainean-englez. Altceva nu am mai putut să salvez" - a povestit unul dintre elevi.

Potrivit presei din Ucraina, cărțile în limbile tătară și ucraineană au mai fost distruse în 1783, după anexarea Crimeii la Imperiul Rus. În Crimeea nu au mai rămas nici școli cu predare în limba ucraineană, autoritățile separatiste susținând că "nu mai există solicitări din partea părinților". Președintele fundației "Krîm", Riza Asanov, susține că "răpirile, violențele fizice și asasinatele care vizează comunitatea tătaro-crimeeană sunt, de fapt, politici consecvente de intimidare a tătarilor, care se pronunță împotriva ocupației ruse".

Reprezentanții organizației "Human Rights Watch", de asemenea, afirmă că există tot mai multe presiuni asupra populației tătare din Crimeea. "Toate aceste răpiri de persoane contribuie la o atmosferă de teamă și ostilitate față de cei care împărtășesc puncte de vedere proucrainene, cum sunt tătarii crimeeni" - susțin activiștii "Human Rights Watch", precizând că este nevoie de investigarea tuturor circumstanțelor dispariției tătarilor, inclusiv a implicării miliției locale și a serviciilor speciale ruse.

Traducerea Sergiu Dan

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
0
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău