Vladimir Voronin: Recomandările Comisiei de la Veneția sunt obligatorii

  • 19 Iunie 2017 17:43
Vladimir Voronin: Recomandările Comisiei de la Veneția sunt obligatorii

Guvernarea a avut o reacție neadecvată după opinia Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei de schimbare a sistemului electoral, crede fostul președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin.

În cadrul unei conferințe desfășurate de Consiliul Public al organizației „Pentru o Patrie Liberă”, Vladimir Voronin a spus că organizațiile europene nu dau ordine, dar acest lucru nu înseamnă că recomandările acestor structuri pot fi ignorate. Sunt obligatorii dacă ești membru al unor asemenea structuri și semnatar al mai multor tratate internaționale, transmite IPN.

„Structurile europene au suficientă experiență să înțeleagă ce se întâmplă în Moldova”, a subliniat Vladimir Voronin, adăugând că „deciziile noastre se oglindesc asupra reputației pe care o avem în cadrul unor asemenea structuri”. Liderul PCRM a mulțumit experților Comisiei de la Veneția pentru opinia aprobată acum câteva zile cu referire la inițiativa de modificare a sistemului electoral. În opinia sa, declarațiile pe care le-au făcut reprezentanții puterii după această concluzie a Comisiei demonstrează că „regimul degradează tot mai mult și se apropie de unul dictatorial”.

Vladimir Voronin spune că este o „minciună obraznică” afirmația reprezentanților puterii precum că experții Comisiei de la Veneția au recomandat doar unele amendamente tehnice la proiectul ce vizează schimbarea sistemului electoral actual în unul mixt. „Este o minciună obraznică, deoarece concluziile Comisiei sunt note critice, nicidecum de ordin tehnic”, a mai spus Vladimir Voronin.

În cadrul aceleiași conferințe, expertul Sergiu Tofilat a venit cu îndemnul de creare a unui grup de experți în domeniul electoral, care să conteste proiectul la Curtea Constituțională și care să examineze oportunitatea inițierii unui referendum în problema modificării sistemului electoral.

Vicepreședintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Dumitru Ciubașenco, a menționat că doar un orb nu observă „tandemul Plahotniuc-Dodon” și „dacă majoritatea partidelor din opoziție militează pentru eliberarea statului din captivitate, cei doi optează pentru conducerea țării de către regimul celor două partide”.

Conferința „Sistemul electoral din Moldova: ieri, azi și mâine” a întrunit la masa de discuții experți, politicieni, reprezentanți ai comunității rusești din Moldova etc.

Comisia de la Veneția, în cadrul ședinței plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice” privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Urmare a consultărilor cu toate părțile interesate, s-a constatat în special că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind rezultatul unui consens larg. Există „îngrijorări semnificative” în legătură cu reforma propusă, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții nominale să fie expuși intereselor de afaceri. Mai mult, experții consideră că atribuția Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripții uninominale e formulată vag, fapt care presupune un risc de influență politică.

Ca reacție, președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu a spus că autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să respecte recomandările Comisiei de la Veneția pentru a îmbunătăți legislația electorală, ca să nu apară întrebări de asigurare a dreptului la vot al celor din diasporă sau din stânga Nistrului și ca să fie asigurată participarea femeilor în politică. Însă decizia de schimbare a sistemului electoral va avea loc pentru că ține de voința majorității populației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău