Vladimir Thoric: Ex-președintele Moldovei a trecut în „întreținerea” fățișă a businessmanilor ruși / „Fiecare al patrulea leu este planificat pentru salarizarea lui Dodon”
-
07 Noiembrie 2022 12:25
Organizația obștească „Uniunea de afaceri moldo-rusă”, condusă de fostul prreședinte al Moldovei Igor Dodon, a incasat din Rusia circa 5 milioane de lei (aproximativ 300 mii de dolari), cu capacitatea de a spori de zece ori veniturile oficiale ale fostului șef de stat, transmite IPN cu referință la o nouă investigație jurnalistică „Ruble pe Dodon”, întreprinsă de RISE Moldova și Centrul „Dosare” din Rusia.
Articolul susține că „banii provin de la businessmanii afiliați Kremlinului, printre care și omul de afaceri Igor Ceaika, supus sancțiunilor SUA pentru „campanii nocive consecvente [ale Kremlinului]” în Moldova și coruperea sistemică a politicienilor locali”.
„Organizația lui Dodon a beneficiat de câteva transferuri bancare semnificative din Rusia chiar și după începerea agresiunii armatei ruse la scară largă în Ucraina. Practic, fiecare incasare de bani coincidea cu decalarații anti-occidentale sau propuse ale fostului președinte al Moldovei sau ale adepților lui. Totul se făcea deloc pe gratis, bunăoară, devizul de cheltuieli pentru anul 2022 prevede 1,2 mln de lei pentru PR (câte 100 de mii de lei pe lună”, a relatat pentru IPN Vladimir Thoric, coautor al investigației, redactorul secției de limbă rusă RISE Moldova.
Din documentele de care a făcut rost RISE reiese că fondul de salarizare în ONG-ul fostului președinte, de 4,3 milioane de lei, este cel mai mare element al cheltuielilor prevăzute pentru anul 2022.
„Fiecare al patrulea leu este planificat pentru salarizarea lui Dodon, aprobată în valoare de 202 mii de lei, adică mai mult de 10 mii de euro. E un salariu de zece ori mai mare decât media pe lună incasată de Dodon în calitate de președinte de țară”, precizează Vladimir Thoric.
„202 mii de lei constituie aproape jumătate din venitul oficial al familiei Dodon, declarat împreună cu soția sa în anul 2021. Suma echivalează cu 20 de salarii medii în economia moldovenească sau circa 90 de pensii minimale”, estimează investigația.
În Uniunea de afaceri moldo-rusă ex-președintele era acompaniat de persoane, afiliate tehnologilor politici ruși, aflați în conexiune cu „FSB”, care au fost incluși în lista de sacțiunii ale SUA din cauza operațiunilor Kremlinului în Moldova și tentativele de imixtiune în alegerile din Moldova.
„Ca supliment la „banii de la Ceaika”, din Rusia la Chișinău a fost plasat, de parcă a nu-l scăpa din ochi pe Dodon, adjunctul președintelui Uniunii de afaceri moldo-ruse. E vorba despre cetățeanul rus Vadim Iurcenko. Acesta relatează despre sine că a fost unul din conducătorii companiei moscovite „МРСК Центра”, unde, precum am aflat încă în anul 2020 pentru investigația Kremlinovici, era angajat oficial și Iuri Gudilin. Vorba e despre acel tehnolog politic, care s-a aflat în oficiul socialiștilor în timpul campaniilor de alegeri și considerat de SUA fost ofițer FSB”, a relatat Vladimir Thoric.
Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon nu a comentat deocamdată investigația jurnaliștilor de la RISE, în care este vizat.