Vladimir Socor: Un potențial război este un scenariu tot mai plauzibil

  • 15 Februarie 2022 08:30
Vladimir Socor: Un potențial război este un scenariu tot mai plauzibil

Analistul Jamestown Foundation, Washington, Vladimir Socor, spune că există motive pertinente pentru ca întreaga regiune să fie îngrijorată în privința unei eventual conflict militar în Ucraina. Potrivit expertului, administrația Biden a pierdut controlul negocierilor cu Rusia, iar un potențial război este un scenariu tot mai plauzibil. Potrivit expertului, miza Rusiei este federalizarea Ucrainei și menținerea acesteia în sfera de influență rusească, notează IPN.

Expertul Vladimir Socor spune că scopul Rusiei este de a readuce Ucraina sub orbita Moscovei, menținând țara într-o stare de federalizare incertă, fără posibilitatea de aderare la comunitatea europeană.

„Rusia are ca obiectiv să reintegreze Ucraina într-o construcție statală de tip neosovietic, sub conducerea Rusiei. Să blocheze integrarea Ucrainei în Occident și să conducă o Ucraină fărâmițată, federalizată și neutră. Neutră pe hârtie, aliată cu Rusia în practică. Scopul SUA este mult mai limitat decât cel al Rusiei. Este de a cârpi o soluție provizorie pe tema Ucraina, pentru a permite SUA să-și concentreze resursele materiale, politice, în confruntarea cu China”, a spus Vladimir Socor în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

De asemenea, Socor spune că administrația Biden analizează posibilitatea unei suspendări a reglementării conflictului ucrainean, nu o soluționare a acestuia. Statele Unite își doresc pace și stabilitate în regiune, prin menținerea în Ucraina a unui conflict înghețat, spune Socor.

„Administrația Biden a venit la putere decisă să se lanseze într-o confruntare cu China. În acest scop administrația are nevoie de o relativă liniște în Europa Centrală și Răsăriteană și de aceea are nevoie de o înțelegere cu Rusia. Administrația Bidein a căutat această înțelegere cu Rusia încă de anul trecut când a făcut trei cedări majore pe socoteală Ucrainei. Și anume, a retras, în mod oficial, sprijinul SUA pentru aderarea Ucrainei la NATO, a renunțat că aplice sancțiunile deja votate de Congresul American împotriva gazoductului Nord-Stream2 și a anunțat că susține reglementarea conflictului din Donbass pe baza Acordurilor de la Minsk. Trei cedări majore în favoarea Rusiei timp de un an. Dar ambițiile Rusiei sunt mult mai mari, și administrația Biden a pierdut controlul asupra acestui proces”, a mai spus Vladimir Socor.

Ieri, Statele Unite ale Americii și-au închis ambasada de la Kiev și și-au transferat puținii diplomați rămași în Ucraina, la Lvov. Decizia a fost argumentată prin „accelerarea dramatică a acumulării de forțe rusești la graniță”. De asemenea, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a făcut apel către toți cetățenii americani din Ucraina să părăsească imediat țara. Oficialii americani vorbesc despre o eventuală invazie a Rusiei chiar în această săptămână.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău