Vladimir Putin susține că Rusia își menține livrările energetice și avertizează cu și mai mari scumpiri

  • 10 Martie 2022 18:36
Vladimir Putin susține că Rusia își menține livrările energetice și avertizează cu și mai mari scumpiri

Președintele rus Vladimir Putin a susținut joi că țara sa își menține exporturile energetice în pofida conflictului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale, afirmând totodată că nu Rusia se face vinovată de actualele scumpiri, informează AFP și TASS, citate de Agerpres.

"Ne respectăm toate obligațiile în materie de aprovizionări energetice", a subliniat Putin în timpul unei reuniuni guvernamentale.

Putin a insistat că livrările energetice spre Europa au loc ca și până acum și că inclusiv "sistemul de transport al gazului al Ucrainei este alimentat în proporție de 100%", această rețea de gazoducte fiind una dintre arterele gaziere cheie pentru aprovizionarea continentului european, în condițiile în care 30% din gazul consumat în Europa provine din Rusia.

Potrivit lui Vladimir Putin, creșterea prețurilor la gaz și la petrol pe piețele mondiale nu are nimic de-a face cu Rusia, deși aceste prețuri au atins niveluri record după ce forțele ruse au intrat în Ucraina.

"Prețurile cresc acolo (în Europa), însă aceasta nu este din vina noastră, acesta este rezultatul propriilor lor erori de calcul, nu pot pune greșeala lor pe seama noastră", a spus el.

De asemenea, Vladimir Putin a atenționat cu privire la o creștere și mai mare a prețurilor la îngrășăminte, "dacă Rusiei vor continua să i se facă probleme". Rusia și Belarus sunt unii dintre cei mai mari furnizori de îngrășăminte minerale pe piețele mondiale, a amintit Putin, dând asigurări că Rusia își va onora toate contractele pentru livrarea de îngrășăminte către "țările prietenoase".

În același context, președintele Putin și-a exprimat convingerea că sancțiunile împotriva Rusiei ar fi fost oricum adoptate. "Nu mă îndoiesc niciun pic că aceste sancțiuni ar fi fost oricum introduse, după cum au fost introduse sancțiuni de-a lungul multor-multor ani", a spus el.

Vladimir Putin consideră că "sprijinul din partea cetățenilor (ruși) arată că Rusia procedează corect ajutând (regiunea separatistă) Donbas". Potrivit lui Putin, era de datoria Rusiei să-i ajute pe locuitorii din Donbas, "nu se putea proceda altfel, nu ne-au lăsat alte șanse pentru a rezolva această problemă". "Opt ani, opt ani extrem de lungi au fost nevoiți acești oameni să trăiască în subsoluri. (...) Trăiesc cu șobolanii opt ani", a constatat Putin referitor la locuitorii din Donbas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:9,77 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău