Vladimir Putin simplifică procedura de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din estul Ucrainei

  • 24 Aprilie 2019 18:33
Vladimir Putin simplifică procedura de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din estul Ucrainei

Locuitorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai uşor cetăţenie rusă în virtutea unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin, la câteva zile după alegerea noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenția AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit acestui decret publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată le va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde un război între separatişti pro-ruşi şi forţele ucrainene s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, să primească un paşaport rus.

Numai locuitorii din 'anumite părţi' ale celor două regiuni ucrainene sunt vizaţi de decret, dar nu sunt furnizate mai multe detalii.

Nu există totuşi nicio îndoială că măsura le priveşte pe persoanele care trăiesc în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, regiuni rebele proruse care nu se află sub controlul Ucrainei.

Decretul precizează în special că autorităţile ruse nu ar trebui 'să aibă nevoie de mai mult de trei luni' pentru a studia cererile depuse.

Măsura 'umanitară' vizează 'protejarea drepturilor şi libertăţilor persoanei şi cetăţeanului şi este ghidată de principiile general acceptate de normele şi de dreptul internaţional', potrivit textului decretului.

După venirea la putere a liderilor pro-occidentali în Ucraina în primăvara lui 2014, în estul ţării a izbucnit un război între forţele de la Kiev şi separatiştii proruşi, susţinuţi militar de Rusia, potrivit Ucrainei şi statelor occidentale.

Vladimir Putin a semnat acest decret la câteva zile după alegerea în Ucraina a lui Volodimir Zelenski, care a promis să 'relanseze' procesul de pace în estul ţării.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
2,87 °C
cer fragmentat
Umiditate:74 %
Vint:1,02 m/s
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
6 °C
Mon
6 °C
Tue
4 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.0890 -0.0096
USD 17.6890 0.0469
RON 3.9937 0.0002
UAH 0.7229 -0.0003
RUB 0.2781 0.0015
Arhivă Radio Chișinău