Vladimir Putin simplifică procedura de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din estul Ucrainei

  • 24 Aprilie 2019 18:33
Vladimir Putin simplifică procedura de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din estul Ucrainei

Locuitorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor cetățenie rusă în virtutea unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin, la câteva zile după alegerea noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenția AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit acestui decret publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată le va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, unde un război între separatiști pro-ruși și forțele ucrainene s-a soldat cu aproape 13.000 de morți în cinci ani, să primească un pașaport rus.

Numai locuitorii din 'anumite părți' ale celor două regiuni ucrainene sunt vizați de decret, dar nu sunt furnizate mai multe detalii.

Nu există totuși nicio îndoială că măsura le privește pe persoanele care trăiesc în republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, regiuni rebele proruse care nu se află sub controlul Ucrainei.

Decretul precizează în special că autoritățile ruse nu ar trebui 'să aibă nevoie de mai mult de trei luni' pentru a studia cererile depuse.

Măsura 'umanitară' vizează 'protejarea drepturilor și libertăților persoanei și cetățeanului și este ghidată de principiile general acceptate de normele și de dreptul internațional', potrivit textului decretului.

După venirea la putere a liderilor pro-occidentali în Ucraina în primăvara lui 2014, în estul țării a izbucnit un război între forțele de la Kiev și separatiștii proruși, susținuți militar de Rusia, potrivit Ucrainei și statelor occidentale.

Vladimir Putin a semnat acest decret la câteva zile după alegerea în Ucraina a lui Volodimir Zelenski, care a promis să 'relanseze' procesul de pace în estul țării.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău