Vladimir Putin și Recep Erdogan anunță normalizarea completă a relațiilor dintre Rusia și Turcia
-
11 Martie 2017 13:55
Rusia și Turcia și-au normalizat complet relațiile bilaterale după grava criză ce a urmat incidentului în care un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă, au confirmat vineri la Moscova președinții celor două țări, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, citat de Agerpres.
Ei au convenit că obiectivul lor acum este consolidarea cooperării dintre Rusia și Turcia, deși țările lor încă au abordări diferite în conflictul din Siria, unde fiecare susțin părți adverse, notează sursa citată, scrie caleaeuropeana.ro.
“Am încheiat procesul de normalizare. Nu mai dorim să folosim acest cuvânt. Suntem determinați să îmbunătățim și mai mult relațiile esențiale și speciale dintre cele două țări“, a spus Erdogan la conferința de presă comună cu Putin, desfășurată la Kremlin, arătând că așteaptă și eliminarea tuturor sancțiunilor impuse de Rusia în 2015.
“Putem constata că relațiile noastre au revenit la un adevărat parteneriat, cu o cooperare multiformă (…) Considerăm Turcia partenerul nostru cel mai important“, a declarat și președintele Vladimir Putin în timpul conferinței de presă comune cu omologul său turc, încheie sursa citată.
Normalizarea relațiilor dintre Rusia și Turcia, deteriorate ca urmare a doborârii unui avion militar rus de către aviația turcă la granița turco-siriană în noiembrie 2015, a început la mijlocul anului trecut, în perioada în care puciul împotriva regimului Erdogan a eșuat. Cooperarea dintre cele două țări s-a materializat extrem de concret, după ce Ankara și Moscova au dat undă verde construirii gazoductului Turkish Stream și după ce cele două state au decis transformarea lor în garanții păcii în Siria ca urmare a unor negocieri purtate la Astana.
Rusia și Turcia, prin președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au semnat pe 10 octombrie la Istanbul un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, construit de Gazprom și care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră. Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Interesul energetic a devenit, astfel, un motiv al relansării relațiilor ruso-turce după incidentul din 2015 cauzat de doborârea avionului rus care survola granița turco-siriană.