Vladimir Putin: Rusia 'este gata să nu prelungească' Tratatul nuclear START cu SUA

  • 06 Iunie 2019 15:48
Vladimir Putin: Rusia 'este gata să nu prelungească' Tratatul nuclear START cu SUA

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat joi că va lăsa să expire în 2021 importantul Tratat pentru controlul asupra armelor nucleare START încheiat cu SUA, în cazul în care acestea nu se vor arăta doritoare să-l prelungească, informează AFP și TASS, preluat Agerpres.

"Dacă nimeni nu dorește prelungirea acordului START, atunci noi nu o vom face (...). Am spus de o sută de ori că suntem gata" să nu-l prelungim, a declarat Putin în timpul unei întâlniri avute cu directori ai agențiilor de presă, în marja Forumului Economic de la Sankt-Petersburg, în nord-vestul Rusiei.

"Până în prezent, nimeni nu negociază cu noi. Procesul negocierilor oficiale nu a fost nici acum lansat, chiar dacă totul expiră în 2021", a adăugat Putin.

Acest tratat bilateral pentru reducerea armelor strategice, a cărei ultimă variantă denumită "Noul START" a fost semnată în 2010, menține arsenalele nucleare rus și american mult sub nivelul din timpul războiului rece. El urmează să expire în 2021, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două mari puteri nucleare.

Dacă tratatul va expira fără adoptarea unei noi versiuni, "nu va mai fi niciun instrument care să limiteze cursa înarmării, cu trimiterea, de exemplu, de arme în spațiu", a atenționat președintele rus, avertizând că "deasupra capetelor fiecăruia dintre noi vor exista arme nucleare".

Totodată, Putin a subliniat că Rusia "are noi sisteme capabile să garanteze securitatea țării pe o perioadă destul de lungă". El a afirmat că țara sa "și-a depășit concurenții în ceea ce privește crearea unor sisteme hipersonice".

Potrivit lui Putin, toate țările care dețin arme nucleare trebuie să participe la negocieri pentru limitarea și controlul asupra armelor strategice. "Trebuie atrase (în negocieri) toate țările nucleare. Toate puterile nucleare, oficiale sau neoficiale", a subliniat președintele rus.

El a explicat că dacă sunt implicate în negocieri doar statele care sunt recunoscute în mod oficial drept puteri nucleare, fără a le implica pe cele care dețin arme nucleare neoficial, atunci acestea din urmă "vor continua să dezvolte" astfel de arme și în cele din urmă acest lucru va frâna procesul de negocieri între statele recunoscute oficial drept puteri nucleare.

La mijlocul lunii mai, Vladimir Putin a subliniat că dacă se va decide prelungirea Tratatului START privind reducerea armamentului strategic ofensiv, care expiră în 2021, va fi necesar să se înceapă negocieri pe scară largă cu Statele Unite.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
2
Wed
1
Thu
-0
Fri
0

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău