Vladimir Putin promulgă legea ce prevede confiscarea bunurilor celor care ''defăimează'' armata rusă

  • 14 Februarie 14:15
Vladimir Putin promulgă legea ce prevede confiscarea bunurilor celor care ''defăimează'' armata rusă

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri o lege ce vizează confiscarea banilor și bunurilor persoanelor declarate vinovate de difuzarea de "informații false" asupra armatei ruse, o nouă ilustrare a represaliilor Kremlinului împotriva vocilor critice, la doi ani de la declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, scrie Moldpres.

Moscova a declarat ilegale criticile la adresa armatei la scurt timp după ce și-a lansat invazia asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Noul text promulgat a fost votat la sfârșitul lui ianuarie de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, apoi, la începutul lui februarie, de Consiliul Federației, camera superioară.

Miercuri, deloc suprinzător, decretul prezidențial semnat de Vladimir Putin a fost publicat de autoritățile ruse.

În momentul prezentării noului text, președintele Dumei, Viaceslav Volodin, estimase că această lege împotriva "ticăloșilor" va permite "pedepsirea trădătorilor" care "acționează împotriva țării lor".

În fapt, legea nu prevede confiscarea absolut a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci a banilor și fondurilor sale "utilizate sau destinate" finanțării de activități "criminale", termeni ce rămân foarte vagi.

De asemenea, textul legii autorizează justiția să retragă toate distincțiile onorifice de stat persoanelor condamnate pentru "false informații".

Acuzația de difuzare de "informații false" despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. Mai multe sute de ruși au fost condamnați în virtutea acestui articol al Codului Penal rus în ultimii aproape doi ani de zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău