Vladimir Putin i-a refuzat lui Mihail Gorbaciov o înmormântare de stat și nu participă la funeralii

  • 03 Septembrie 2022 11:52
Vladimir Putin i-a refuzat lui Mihail Gorbaciov o înmormântare de stat și nu participă la funeralii

Președintele rus Vladimir Putin va lipsi de la înmormântarea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, refuzându-i onorurile de stat acordate lui Boris Elțîn, potrivit Reuters.

Mihail Gorbaciov, idolatrizat în Occident pentru că a permis Europei de Est să scape de sub controlul comunist sovietic, dar neiubit în țară pentru haosul pe care reformele sale „perestroika” l-au declanșat, va fi înmormântat sâmbătă, după o ceremonie publică în Sala Coloanelor din Moscova.

Marea sală, aflată la vederea Kremlinului, a găzduit funeraliile liderilor sovietici Vladimir Lenin, Iosif Stalin și Leonid Brejnev. Mihail Gorbaciov va primi o gardă de onoare militară, dar funeraliile sale nu vor fi funeralii de stat.

Putin a așezat solemn trandafiri roșii lângă sicriul lui Gorbaciov

Televiziunea de stat a arătat recent cum Putin a așezat solemn trandafiri roșii lângă sicriul lui Gorbaciov, lăsat deschis, așa cum este tradițional în Rusia, în Spitalul Clinic Central din Moscova, unde a murit marți la vârsta de 91 de ani.

Putin a făcut un semn al crucii în stil ortodox rusesc înainte de a atinge pentru scurt timp marginea sicriului.

„Din păcate, programul de lucru al președintelui nu îi va permite să facă acest lucru pe 3 septembrie, așa că a decis să facă acest lucru astăzi”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a precizat că ceremonia lui Gorbaciov va avea „elemente” de funeralii de stat și că statul ajută la organizarea acesteia.

Cu toate acestea, va fi un contrast puternic față de funeraliile lui Elțîn, care a contribuit la marginalizarea lui Gorbaciov pe măsură ce Uniunea Sovietică se destrăma și l-a ales pe Putin, un ofițer de informații KGB de carieră, ca fiind omul cel mai potrivit pentru a-i succeda.

Putin a transmis condoleanțe după mai bine de 15 ore de la moartea lui Gorbaciov

Atunci când Elțîn a murit în 2007, Putin a declarat zi de doliu național și, alături de liderii mondiali, a participat la o mare înmormântare de stat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Intervenția Rusiei în Ucraina pare să aibă ca scop inversarea, cel puțin în parte, a prăbușirii Uniunii Sovietice pe care Gorbaciov nu a reușit să o prevină în 1991.

Decizia lui Gorbaciov de a lăsa țările din blocul comunist sovietic postbelic să-și urmeze propriul drum, iar Germania de Est și de Vest să se reunifice, a contribuit la declanșarea unor mișcări naționaliste în cele 15 republici sovietice, pe care nu a putut să le înăbușe.

La cinci ani după ce a preluat puterea în 2000, Putin a numit destrămarea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”.

A fost nevoie de mai mult de 15 ore de la moartea lui Gorbaciov pentru ca Putin să publice un mesaj de condoleanțe reținut, în care spunea că Gorbaciov a avut un „impact uriaș asupra cursului istoriei mondiale” și că „a înțeles profund că reformele erau necesare” pentru a rezolva problemele Uniunii Sovietice din anii 1980.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău