Vladimir Putin efectuează prima sa vizită în Arabia Saudită de peste zece ani, într-un context favorabil

  • 14 Octombrie 13:32
Vladimir Putin efectuează prima sa vizită în Arabia Saudită de peste zece ani, într-un context favorabil

Vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Arabia Saudită este prima de peste un deceniu şi îşi propune valorificarea influenţei militare crescânde a Moscovei în regiune, medierea tensiunilor în zonă şi consolidarea cooperării în domeniul energetic, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Demersul diplomatic întreprins de preşedintele Putin demonstrează influenţa crescândă a Moscovei în regiune, pe fondul regresului prezenţei Washingtonului, ca urmare a deciziei de a-şi retrage trupele de la graniţa turco-siriană şi a tensiunilor cu Iranul în urma unui atac împotriva rafinăriilor saudite atribuit Iranului de Administraţia Trump.

Rusia a început să acumuleze putere în regiunea Orientului Mijlociu începând din 2015, trimiţând trupe în Siria, unde Moscova şi Teheranul susţin regimul preşedintelui Bashar al-Assad în cadrul războiului civil din această ţară. Kremlinul şi-a întărit, de asemenea, relaţiile, în egală măsură, atât cu musulmanii suniţi din Arabia Saudită, cât şi cu musulmanii şiiţi din Iran, cele două state aflându-se într-o dispută asupra influenţei regionale.

Vizita preşedintelui Putin în Arabia Saudită vine pe fondul situaţiei conflictuale din regiune, ca urmare a iniţiativei preşedintelui Turciei de a ataca teritoriul sirian şi a hotărârii Statelor Unite de a retrage trupele din regiune. Kurzii, rămaşi fără aliaţii americani, au primit sprijinul oferit de armata siriană, susţinută, la rândul ei, de forţele ruse. 

Vladimir Putin este însoţit, în cadrul vizitei sale, de ministrul pentru Energie şi de directorul fondului suveran de investiţii din Rusia, aceştia purtând negocieri cu Regele saudit Salman şi cu prinţul moşternitor Mohammed bin Salman, cu care întreţin relaţii de prietenie.

Anterior vizitei, liderul de la Kremlin, care s-a angajat să ofere Arabiei Saudite un nou sistem de apărare, ca urmare a atacurilor asupra rafinăriilor saudite, pe data de 14 septembrie, a declarat că acţiunea sa diplomatică ar putea avea un impact pozitiv şi asupra reducerii tensiunilor dintre Riyad şi Teheran, întrucât Moscova dispune de relaţii bune cu ambele state.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chişinău
1,82 °C
ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:8,7 m/s
Fri
-1 °C
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
3 °C
Tue
3 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău