Vladimir Putin, despre încetarea Tratatului INF: Rusia „va fi constrânsă” să producă noi rachete dacă SUA o vor face

  • 05 August 2019 19:30
Vladimir Putin, despre încetarea Tratatului INF: Rusia „va fi constrânsă” să producă noi rachete dacă SUA o vor face

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat luni că Rusia „va fi constrânsă” să producă noi rachete interzise prin Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), cu rază scurtă și medie de acțiune cu lansare de la sol, după ce Washingtonul și Moscova s-au retras oficial la 2 august din acest document ce datează din 1987, informează AFP, Reuters și TASS, preluate de Agerpres.

„Rusia va fi constrânsă să dezvolte rachete similare” cu cele ale SUA, a declarat președintele rus într-un comunicat, dând ordin ministerelor Apărării și de Externe, precum și serviciilor de informații ruse să urmărească „cu atenție” inițiativele luate de Washington în acest domeniu.

Președintele rus a asigurat că acțiunile Moscovei vor avea un „caracter exclusiv de reciprocitate” și a acuzat Washingtonul că a recurs la un pretext „inventat” pentru a se retrage din INF.

„Rusia este obligată să constate cu regret că retragerea unilaterală a SUA, sub un pretext inventat, din Tratatul privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune, ceea ce a dus la distrugerea unuia din documentele fundamentale în materie de control al armelor, a complicat în modul cel mai grav situația internațională, a generat riscuri fundamentale pentru toți. Subliniez, responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat revine în totalitate părții americane”, susține președintele Putin în comunicatul citat de TASS.

În același timp, Vladimir Putin a lansat un apel către SUA, îndemnându-le la un „dialog serios” pentru a „evita haosul” după încetarea Tratatului INF la 2 august, avertizând împotriva unei 'curse nelimitate a înarmărilor'.

„Pentru a evita haosul în care nu există nicio regulă, limită sau lege, trebuie să reflectăm încă o dată la toate consecințele periculoase posibile și să începem un dialog serios, lipsit de ambiguitate”, a invitat Putin Washingtonul într-un comunicat dat publicității de Kremlin.

„Rusia consideră că este necesar de a relua fără întârziere negocieri depline pentru a asigura securitatea și stabilitatea strategică. Suntem pregătiți pentru aceasta”, a afirmat Putin, conform textului menționat.

Putin: Vom instala rachete în regiunile vizate, doar dacă acolo vor fi amplasate sisteme americane

Până la dezvoltarea unor noi sisteme de rachete, Rusia se va apăra împotriva amenințărilor apărute după încetarea Tratatului INF cu mijloacele pe care le are deja la dispoziție: rachete cu lansare aeriană „X-101” și „Kinjal”, cu lansare de pe mare „Kalibr”, precum și cu sisteme de perspectivă, între care sistemul hipersonic „Zircon”, a afirmat președintele rus, insistând că Rusia nu va renunța la angajamentele pe care și le-a asumat unilateral.

„Toate acțiunile noastre vor avea exclusiv un caracter de reciprocitate, în oglindă. Aceasta se referă la dezvoltarea, fabricarea și desfășurarea de rachete cu lansare terestră cu rază scurtă și medie de acțiune. Nu le vom instala în acele regiuni până când acolo nu vor fi amplasate rachete cu rază scurtă și medie de acțiune de fabricație americană”, a subliniat Vladimir Putin.

SUA și Rusia s-au retras oficial vineri din Tratatul INF, acuzându-se reciproc de încălcarea pactului semnat în 1987, care interzicea rachetele cu lansare de la sol, capabile să transporte focoase nucleare pe o distanță între 500 și 5.500 de kilometri.

SUA au acuzat Rusia de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea și desfășurarea noii sale rachete 9M729, care ar avea o rază de acțiune de peste 500 de km, în timp ce Moscova susține că aceasta nu depășește 480 de km și deci nu încalcă pactul, acuzând la rândul său SUA pentru instalarea elementelor sistemului lor antirachetă în Europa. SUA și NATO au atribuit vineri Rusiei responsabilitatea exclusivă pentru încetarea Tratatului INF, considerat cheia de boltă în materie de securitate în ultimele decenii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău