Vladimir Putin cere statelor BRICS să-și unească eforturile pentru producerea vaccinurilor rusești

  • 17 Noiembrie 2020 18:45
Vladimir Putin cere statelor BRICS să-și unească eforturile pentru producerea vaccinurilor rusești

Președintele rus Vladimir Putin, a cărui țară afirmă că a dezvoltat vaccinuri eficiente împotriva COVID-19, a îndemnat marți statele care formează grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) să-și unească eforturile pentru producția acestor vaccinuri pe scară largă, fără a detalia condițiile comerciale ale propunerii sale, scrie AFP, citată de Agerpres.

''Vaccinurile rusești există, ele sunt eficace și sigure. Problema care rămâne este cea a producției lor de masă'', a declarat Purin la un summit online al grupului BRICS. ''Aici este important să conjugăm eforturile pentru producția de masă'', a insistat el.

Președintele rus a precizat că țara sa a semnat deja acorduri cu Brazilia și India pentru efectuarea de teste clinice pentru vaccinul Sputnik V, primul anunțat de Rusia și dezvoltat de centrul Gamaleia. El a vorbit și despre existența unui acord cu China și India pentru ''deschiderea de centre de producție a vaccinului nostru în aceste țări, nu doar pentru nevoile lor proprii, ci și pentru statele terțe''.

Rusia susține că vaccinul Sputnik V, aflat în faza a treia a testelor clinice, are o eficacitate de 92%. Moscova nu a prezentat deocamdată vreo documentație științifică despre acest vaccin, dar cei care l-au conceput au promis că cercetarea va fi publicată curând ''într-una dintre principalele reviste medicale din lume'' și va putea fi evaluată de alți experți.

Și alte vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate de alte laboratoare rusești sunt în prezent în faza testelor clinice.

Rusia a înaintat la sfârșitul lunii octombrie Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o cerere de precalificare și autorizare rapidă a vaccinului Sputnik V, botezat după numele primului satelit sovietic lansat pe orbită și care, potrivit Moscovei, a fost deja administrat mai multor responsabili ruși de rang înalt.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău