Vladimir Putin a schițat conturul unui acord de pace cu Ucraina. Care vor fi revendicările Rusiei
-
20 Noiembrie 14:09
Vladimir Putin este dispus să discute cu președintele ales Donald Trump un acord de încetare a focului în Ucraina, însă exclude orice fel de concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat cinci surse familiare cu gândirea Kremlinului pentru Reuters.
Trump, care a promis să pună capăt rapid conflictului din Ucraina, a câștigat un nou mandat la Casa Albă într-un moment de ascensiune a Rusiei pe frontul din Ucraina. Moscova controlează o parte a Ucrainei de mărimea statului american Virginia și avansează în cel mai rapid ritm de la începutul invaziei în 2022, transmite HotNews.
Într-o primă relatare detaliată despre ce ar putea accepta Putin într-un eventual acord intermediat de Trump, cei cinci actuali și foști oficiali ruși care au vorbit cu agenția Reuters sub condiția anonimității au afirmat că Kremlinul ar putea accepta în mare înghețarea conflictului de-a lungul liniilor frontului.
Trei dintre sursele care au dorit să rămână anonime din cauza naturii delicate a subiectului afirmă că ar putea exista loc de negociere privind delimitarea exactă a celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.
Deși Moscova revendică cele patru regiuni ca făcând parte integral din Rusia, protejate de scutul său nuclear, forțele sale controlează aproximativ 70-80% din teritoriul lor, iar circa 26.000 km pătrați sunt încă sub controlul trupelor ucrainene, conform datelor publice despre linia frontului.
Ce concesii ar fi dipus să facă Putin
Rusia ar putea, de asemenea, să fie deschisă retragerii din zonele relativ mici pe care le controlează în regiunile Harkov și Nikolaev, situate în nordul și sudul Ucrainei, au declarat doi dintre oficiali.
Putin a afirmat luna aceasta că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realitățile” de pe teren și că un armistițiu de scurtă durată ar putea doar să permită Occidentului să reînarmeze Ucraina.
„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existența unor relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina”, a spus Putin la grupul de discuții Valdai, pe 7 noiembrie.
„De ce? Pentru că aceasta ar însemna că Ucraina va fi folosită constant ca o unealtă în mâinile greșite și în detrimentul intereselor Federației Ruse.”
Două dintre surse au declarat că decizia președintelui în exercițiu Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete americane ATACMS pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei ar putea complica și întârzia orice înțelegere – și ar putea înăspri cererile Moscovei. Susținătorii unei linii dure din elitele politice și de securitate ale Rusiei cer o parte mai mare din Ucraina.
Putin va prezenta pe plan intern acordul de pace ca o victorie
Putin, un fost locotenent-colonel al KGB care a asistat la prăbușirea Uniunii Sovietice în timp ce era staționat la Dresda, a luat decizia de a invada Ucraina aproape de unul singur, consultându-se doar cu un grup restrâns de consilieri de încredere, au afirmat pentru Reuters zece surse rusești cu cunoștințe despre gândirea Kremlinului.
El va avea, de asemenea, ultimul cuvânt în orice decizie privind un armistițiu, au spus cei cinci oficiali citați sub condiția anonimității.
Liderul de la Kremlin prezintă ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina drept un moment de cotitură în care Moscova s-a ridicat în sfârșit împotriva a ceea ce el consideră a fi aroganța Occidentului, care a extins NATO spre est, apropiindu-se de granițele Rusiei și s-a amestecat în politica unor țări pe care Moscova le consideră ca fiind în sfera sa de influență, inclusiv Georgia și Republica Moldova și, mai ales, Ucraina.
Kievul și Occidentul susțin că invazia a fost o încercare de a anexa teritoriu suveran al Ucrainei.