Vladimir Putin a promulgat legea privind ''agenții străini''

  • 30 Decembrie 2020 16:15
Vladimir Putin a promulgat legea privind ''agenții străini''

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care permite declararea drept "agent străin" a persoanelor fizice care se dedică activităților politice în favoarea altor state și primesc finanțare din străinătate, în unele cazuri fiind vorba inclusiv despre jurnaliști, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Documentul, publicat pe portalul de informații juridice al Rusiei, stabilește că persoanele fizice și organizațiile sociale incluse în registrul agenților străini vor trebui să informeze "minimum o dată la șase luni" Ministerul de Justiție din Rusia cu privire la activitățile și finanțarea primită din exterior.

Potrivit documentului, legea permite declararea drept agenți străini a jurnaliștilor din alte țări acreditați în Rusia care realizează activități "incompatibile cu activitatea profesională", precum și a organizațiilor sociale care realizează "activități politice". Legea permite etichetarea drept agenți străini a corespondenților străini dacă acționează "în slujba altei țări, a organelor de stat".

În prezent, lista reprezentanților presei care operează ca "agenți străini" în Rusia include 10 mass media și o organizație, printre care postul Vocea Americii, și mai multe portaluri.

Cu toate că legea intră în vigoare "din momentul publicării", adică din această miercuri, încă de luni au fost declarate "agenți străini" cinci persoane fizice - trei jurnaliști și doi activiști - toate cunoscute pentru criticile formulate la adresa președintelui rus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău