Vladimir Putin a ordonat o încetare temporară a focului în Ucraina

  • 05 Ianuarie 2023 17:52
Vladimir Putin a ordonat o încetare temporară a focului în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 pe 7 ianuarie, anunță presa de stat rusă, citând un comunicat al Kremlinului, scrie hotnews.ro.

„Având în vedere apelul Înalt Preasfințitului Patriarh Kirill, îi dau instrucțiuni ministrului Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie de contact din Ucraina de la ora 12:00 pe 6 ianuarie a acestui an până la ora 24:00 pe 7 ianuarie anul acesta”, afirmă documentul publicat de serviciul de presă al Kremlinului.

Amintim că joi dimineața patriarhul Kirill al Rusiei a cerut încheierea unui armistițiu înaintea sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi pe 7 ianuarie, după calendarul iulian.

„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie, (ora 24:00) pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Crăciunului”, afirmă liderul Bisericii Ortodoxe Ruse într-un apel publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.

„Pe baza faptului că un număr mare de cetățeni care mărturisesc Ortodoxia trăiesc în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterii lui Hristos”, a adăugat Kremlinul joi seara.

Ce a spus Ucraina despre apelul la armistițiu de Crăciun

Inițial, Ucraina a respins apelul patriarhului Kirill, cunoscut pentru numeroasele sale declarații de susținere a războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak afirmând pe Twitter că acesta reprezintă „o capcană cinică și un element de propagandă”.

El a mai spus că Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală și acționează doar ca „propagandist de război”.

„Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor și a încurajat uciderile în masă, insistând asupra unei militarizări și mai mari a Rusiei. De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un „armistițiu de Crăciun” este o capcană cinică și un element de propagandă", mai spune consilierul prezidențial.

Kievul nu a comentat deocamdată încetarea focului anunțată de Kremlin.

Rusia a respins propunerile Ucrainei de încetare a focului

Comentariile lui Podoliak au venit în contextul în care pe 12 decembrie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus un plan de pace în 3 pași care includea încetarea ostilităților înainte de Crăciunul sărbătorit după calendarul gregorian, tot mai popular în rândul ucrainenilor.

„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat”, a declarat acesta.

„Foarte curând vom avea sărbători sărbătorite de miliarde de oameni. Crăciunul - conform calendarului gregorian sau Anul Nou și Crăciunul - conform calendarului iulian. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune”, a mai spus președintele ucrainean.

Kremlinul a respins imediat această ofertă prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, care a declarat că Rusia exclude orice retragere a trupelor sale din teritoriile pe care susține că le-a anexat formal în luna septembrie a anului trecut.

Peskov a subliniat cu referire la anexarea teritoriilor Ucrainei că „partea ucraineană trebuie să accepte realitățile care s-au dezvoltat în tot acest timp”.

„Acestea sunt realitățile care au apărut din cauza liniei, a politicii care a fost dusă în ultimii 15 sau chiar 20 de ani de conducerea Ucrainei și de actualul regim ucrainean”, a adăugat el.

Rusia insistă că teritoriile ucrainene ocupate îi aparțin

Ulterior, pe 26 decembrie, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că guvernul său dorește să organizeze un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie, de preferință la ONU, cu secretarul general António Guterres ca posibil mediator.

Comentând această nouă ofertă, Dmitri Peskov a reiterat două zile mai târziu că „nu poate exista niciun plan de pace pentru Ucraina care nu ține cont de realitățile de astăzi privind teritoriul rusesc, cu intrarea a 4 regiuni în componența Rusiei”.

„Planurile care nu țin cont de aceste realități nu pot fi pașnice”, a adăugat el.

La jumătatea lunii iunie Marea Britanie a devenit prima țară europeană care a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill din cauza numeroaselor sale declarații de susținere a războiului de agresiune declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău