Vladimir Cebotari: Nu cred că Interpolul va accepta darea în căutare internațională a lui Plahotniuc

  • 30 Octombrie 2019 08:16
Vladimir Cebotari: Nu cred că Interpolul va accepta darea în căutare internațională a lui Plahotniuc

Deputatul democrat Vladimir Cebotari susține că, după cum înțelege el situația, nu are așteptări că Interpolul o să accepte darea în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc, anunțată ieri de autoritățile din Republica Moldova. În opinia lui, dacă o să fie probe foarte clare, nu interpretate, atunci autoritățile o să-și facă treaba, dar dacă o să fie doar niște interpretări și incertitudine, atunci, desigur, Vladimir Plahotniuc n-o să fie extrădat. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Cutia neagră” de la postul TV8, transmite IPN.

Totodată, Vladimir Cebotari spune că solicitarea de căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc a fost făcută pe 17 octombrie, iar acest lucru înseamnă că nicio instituție nu a așteptat ca el să se prezinte și să dea explicații. „Atunci când s-a făcut solicitarea din partea avocaților să se ofere timpul necesar ca domnul Plahotniuc să se prezinte și să ofere explicațiile, ce s-a întâmplat a doua sau a treia zi? Ca nu cumva dumnealui să vină în țară, s-a mers și s-a emis mandatul de arest național. Asta vorbește un piculeț despre altceva. Odată ce a fost emis mandatul de arest, din start s-a dat de înțeles că nu se dorește clarificarea subiectului, dar se dorește ca acest om să fie întemnițat. Și acesta a fost un semnal că: „nu veni că noi te arestăm, indiferent de ce ai să zici”, a afirmat Cebotari.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari susține că anunțul de dare în căutare internațională a lui Plahotniuc este dat cu patru ani întârziere. Potrivit lui, lista beneficiarilor din „raportul Kroll” privind frauda bancară se începe cu numele lui Vladimir Plahotniuc, câteva companii și câteva persoane din anturajul lui. „Acest material a venit la Procuratura Anticorupție pe 22 martie 2018. Putem să presupunem că am avut niște incompetenți la Procuratură care n-au putut să investigheze timp de câțiva ani până atunci, unde s-au dus banii, dar chiar și cu această ipoteză, pe 22 martie 2018 a venit acest raport Kroll II cu lista beneficiarilor și faptul că această listă a fost transmisă la PA a fost confirmată de cei de la compania Kroll. Cel puțin de atunci trebuia să fie pornit dosar penal”, susține Alexandru Slusari.

Avocatul Ion Crețu consideră că dacă Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională, înseamnă că există probe în acest sens, mai ales că a fost respectată legislația și i s-a dat o perioadă în care să se prezinte la audieri. „Eu cred că dacă i s-a respectat inclusiv acest drept, înseamnă că sunt acumulate anumite probe”, a afirmat juristul. Totodată, Ion Crețu spune că are dubii că Vladimir Plahotniuc poate fi adus în țară.  

Ieri, 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc, care până acum s-a aflat în urmărire națională și în privința căruia era aplicată măsura – arestul preventiv, a fost dat în urmărire internațională și interstatală.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău