Vladimir Brăgaru: Biocombustibilul este o alternativă ecologică la încălzirea cu gaz și cărbune

  • 10 Februarie 10:31
Vladimir Brăgaru: Biocombustibilul este o alternativă ecologică la încălzirea cu gaz și cărbune

Peleții și bricheții produși din biomasă reprezintă o alternativă ecologică cărbunelui sau gazului. O spune președintele Asociației de Bioenergie din Republica Moldova, Vladimir Brăgaru. Potrivit lui Vladimir Brăgaru, biocombustibilul nu poluează atmosfera, așa cum o face gazul sau cărbunele, întrucât este produs din reziduurile generate la procesarea lemnului, notează IPN.

Peleții și bricheții din biomasă reprezintă un produs ecologic care poate înlocui treptat cărbunele, gazul și chiar lemnul obișnuit. Președintele Asociației de Bioenergie din Republica Moldova spune că biocombustibilul solid este produs din reziduuri vegetale forestiere și agricole și este folosit în sistemele moderne de încălzire.

„În Republica Moldova, în special, în localitățile rurale, oamenii se încălzesc prioritar cu lemn adus din păduri. Datele Biroului Național de Statistică arată că 550-600 mii de metri cubi de lemn, anual, sunt extrași de Moldsilva din păduri pentru a asigura o parte din cerințele pieței. În 2022 chiar s-a importat lemn și din România. Asigurarea populației cu lemn de foc pune o presiune destul de mare pe pădurile din Republica Moldova. În țara noastră suprafața de împădurire este 11%, iar media europeană este de 38%. În acest context, trebuie să înțelegem că biocombustibilul este compus din reziduuri, deșeuri generate la procesarea lemnului, deșeuri din agricultură sau din economia producătoare. Aceste deșeuri sunt valorificare și nu sunt aruncate la gunoi”, a spus președintele Asociației de Bioenergie din Republica Moldova, Vladimir Brăgaru în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

Potrivit lui Vladimir Brăgaru, în comparație cu alte tipuri de combustibil, emisiile nocive de la sistemele de încălzire care funcționează pe bază de biomasă sunt mult mai mici. Iar datorită acestui fapt biomasa poate fi considerată combustibilul viitorului.

„Când ardem biomasă, indiferent dacă este vorba de lemn, peleți sau bricheți, se consideră că eliminările de CO2 sunt nule. Pentru că biomasa pe care o ardem a absorbit cantitatea de CO2 în perioada vegetativă. Respectiv, nu se elimină o cantitate mai mare de CO2 decât a fost absorbită. Pe de altă parte, gazul sau cărbunele produce cantități enorme de CO2, poluând enorm atmosfera și influențând încălzirea globală”, a explicat Vladimir Brăgaru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău