Vladimir Bolea: Soluționarea problemelor agricultorilor este în proces

  • 23 Februarie 17:57
Vladimir Bolea: Soluționarea problemelor agricultorilor este în proces

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a avut astăzi o nouă discuție cu agricultorii. Au fost abordate punctual toate problemele, iar unele din ele deja sunt în proces de soluționare, a precizat oficialul după ședință. De asemenea, urmează discuții și cu reprezentanții băncilor pentru ca agricultorii să poată accesa credite, transmite IPN.

„Cred că pentru prima dată am trecut într-un mod eficient peste toate propunerile care au venit din partea agricultorilor”, a declarat Vladimir Bolea după ședința cu agricultorii. Potrivit lui, s-a discutat despre ajutorul pentru agricultorii afectați de seceta din 2023 la Cahul. „Evident că este vorba despre cele 50 de milioane de lei. Are loc procesul de depunere. 144 de agricultori deja au depus dosarele pentru a beneficia până după data de 15 (martie) de banii prevăzuți de regulament”, susține vicepremierul Vladimir Bolea.

De asemenea, au fost discuții pe marginea creditului agricol de urgență, prin care agricultorii vor putea accesa credite de 500 de mii de lei cu o garanție de 90% din partea statului. Ministrul a subliniat că urmează o ședință cu reprezentanții băncilor, dar și cei de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, la care va fi prezentat acest mecanism. Totodată, marți se va întruni o comisie, în care se vor regăsi și agricultorii, dar și reprezentanții altor instituții de stat, pentru a examina alte măsuri de garantare din partea statului.

„În ceea ce privește băncile comerciale și problematica noilor credite, până săptămâna viitoare băncile comerciale trebuie să prezinte impedimentele cu care se ciocnesc ele în modul de folosire a regulamentului nostru și care ar fi propunerile”, a menționat ministrul agriculturii.

Președintele asociației obștești „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, a declarat că discuția, la prima vedere, a fost productivă. Dar orice problemă necesită timp pentru identificarea soluțiilor. Urmează și băncile comerciale să vină cu propriile propuneri de soluții.

„Marți vom avea o discuție pe celelalte probleme cu Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii, FISC-ul,  ODA. Parcă s-a pornit oleacă din loc. La primă fază este important că s-a conștientizat că trebuie întreprinse măsuri clare. Acesta este un pas pozitiv. Ce o să fie pe parcurs și cât de constructiv o să putem lucra în această comisie, urmează să vedem”, a notat președintele asociației.

Întrebat despre protestele de la Vama Leușeni, Ion Plămădeală a spus că împreună cu ministrul Bolea se vor deplasa astăzi la agricultorii care protestează. Acolo urmează să fie prezentate soluțiile discutate, iar apoi se vor decide acțiunile următoare.

Agricultorii protestează de câteva săptămâni cu tehnica din dotare. Aceștia au blocat de nenumărate ori accesul spre vama Leușeni, inclusiv astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău