Vladimir Bolea: Republica Moldova intenționează să deschidă o ambasadă în India

  • 04 August 2023 12:08
Vladimir Bolea: Republica Moldova intenționează să deschidă o ambasadă în India

Republica Moldova este interesată să consolideze și să aprofundeze relațiile economice cu India în domenii de interes reciproc, cum ar fi agricultura și industriile de procesare, farmaceutică, textilă, domeniile energetic și turism, susține vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care a întreprins în perioada 30 iulie - 2 august o vizită de lucru în India, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unui briefing, oficialul a menționat că a fost agreată elaborarea și semnarea unui Memorandum de Cooperare între ministerele responsabile de segmentul agriculturii și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, pentru ca producătorii agricoli să dispună de un cadru de activitate clar și transparent.

În particular Chișinăul s-a arătat interesat de exportul de uleiuri vegetale în India și pentru importul de orez, îngrășăminte și pesticide.

„Noi i-am informat despre potențialul turistic al Republicii Moldova, despre potențialul de producere a producției vegetale. Și, evident, am vorbit despre mere, despre vinuri, despre uleiuri, despre floarea soarelui, și despre alte tipuri de produse de care acești oameni de afaceri sunt interesați. Întrebarea a mai fost pusă și despre căile logistice. Le-am povestit despre posibilitatea noastră de a exporta prin portul Giurgiulești. La etapa actuală, cantitățile de export sunt mici, astfel noi putem continua să le trimitem prin portul Constanța, dar ulterior, există posibilitatea să fie containere maritime inclusiv din Rep. Moldova”, a spus Bolea.

Totodată Vladimir Bolea a mai menționat că Republica Moldova intenționează să deschidă o ambasadă în India, până la sfârșitul toamnei, lucru care va dezvolta potențialul de export al țării noastre.

Din delegația Republicii Moldova la New Delhi au mai făcut parte directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteață, secretarul de stat responsabil de dimensiunea economică și vinificație, Andrian Digolean, și directorul executiv de la Asociația Moldova-Fruct, Iurie Fală.

Delegația Republicii Moldova a avut întrevederi cu ministrul indian de stat al agriculturii, ministrul comerțului și industriei și secretarul de stat responsabil de Europa din cadrul ministerului de externe al Indiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău