Vladimir Bolea: PAS are trei potențiali pretendenți pentru a candida la locale în Chișinău

  • 19 Aprilie 2019 08:51
Vladimir Bolea: PAS are trei potențiali pretendenți pentru a candida la locale în Chișinău

Partidul Acțiune și Solidaritate, unul din cele două partide care formează blocul ACUM, are trei potențiali pretendenți pentru a candida la alegerile locale din municipiul Chișinău, spune deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea. Potrivit lui, blocul ACUM va merge unit în alegerile locale și va avea un singur candidat. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

„Din partea Partidului Acțiune și Solidaritate sunt înscrise trei persoane cu potențialul de a intra în jocul pentru funcția de primar”, a menționat parlamentarul. Vladimir Bolea spune că el personal nu va candida.

Deputatul spune că în cadrul organizațiilor teritoriale actualmente au loc așa-numitele alegeri interne în care persoanele care vor să fie primari, viceprimari, consilieri, pretori, vin în fața colegilor și sunt votați.

„Adică, tu trebuie să convingi mai întâi colegii tăi că ești demn. Sunt diferite filtre, diferite criterii prin care omul trebuie să demonstreze cum s-a implicat din punct de vedere politic, care sunt calitățile lui, studiile”, spune Vladimir Bolea.

Potrivit lui, astfel se creează o listă care va fi pusă la discuții cu celălalt partid care face parte din blocul ACUM – Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, menționează că și PSRM se pregătește pentru alegerile locale. De asemenea, juristul spune că începând din 2019, conform Legii cu privire la administrația publică locală, ar urma să fie votați, pe lângă primarul și consiliul municipal, încă cinci primari și cinci consilii sectoriale în Chișinău. Potrivit lui, în Legea privind statutul municipiului Chișinău nu este prevăzut acest lucru.

„Mie mi-e interesant cum vor aborda problema respectivă Comisia Electorală Centrală, Parlamentul Republicii Moldova. Se va merge pe formula Legii privind administrația publică locală, astfel încât să avem cinci primari și cinci consilii sectoriale sau se va amâna prevederea respectivă pentru următorul scrutin, încă nu este clar”, a menționat Fadei Nagacevschi.

Data alegerilor locale urmează să fie numită de către Parlamentul ales în alegerile din 24 februarie 2019. Mandatele primarilor și consilierilor expiră în această vară, dar vor fi prelungite în mod automat până la viitoarele alegeri locale.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău