Vladimir Bolea: Măsurile trebuie să fie țintite, fără să afectăm alți agricultori

  • 30 Noiembrie 2023 08:10
Vladimir Bolea: Măsurile trebuie să fie țintite, fără să afectăm alți agricultori

Măsurile identificate pentru depășirea problemelor cu care se confruntă agricultorii protestatari trebuie să fie țintite și să nu prejudicieze activitatea celorlalți fermieri. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, potrivit căruia autoritățile discută cu reprezentanții băncilor și ai sectorului non-bancar pentru a preveni falimentarea fermierilor care fie nu au roadă din cauza secetei, fie se confruntă cu problema prețurilor mici la vânzarea produselor agricole, notează IPN.

Ministrul Agricultorii recunoaște că problemele cu care se confruntă fermierii sunt stringente și dă asigurări că autoritățile sunt în căutare de soluții. Potrivit ministrului, deciziile finale durează, întrucât problema fiecărui fermier trebuie analizată separat.

„Problema este una adevărată și este împărțită în două. Vorbim de agricultorii care au acte de secetă constatată în vara anului curent și nu au roadă, nu pot face plăți chiar dacă sunt agricultori de bună-credință. Acești agricultori deja au început să depună la Camera de Comerț cerere pentru a primi certificatul de forță majoră, pentru a opri executarea. Și este vorba de o altă parte din agricultori care nu au avut secetă, au avut roadă, dar au prețuri foarte mici la vânzare și costuri foarte mari la producere. Noi trebuie să luăm decizii cu băncile, cu creditorii, cu sistemul non-bancar. Măsurile trebuie să fie țintite, fără să afectăm alți agricultori și raporturile lor economice. Anul curent au fost făcute investiții mai mari decât în 2022”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ieri, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a anunțat că agricultorii îi vor aștepta la discuții pe prim-ministrul Dorin Recean și pe ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, astăzi, ora 11, în Piața Marii Adunări Naționale. În cazul în care autoritățile le vor ignora revendicările, agricultorii amenință cu noi proteste.

„Problema este complexă, cu mulți jucători. Vorbim de asociația băncilor, administratorilor de insolvabilitate, asociația non-bancară. Am cerut de la toți analiza pe ultimii 5 ani despre care este numărul de dosare legat de creditori și câți dintre agricultori au ajuns în stare de insolvabilitate. Nu putem vorbi la general. Vorbim de probleme cu barbă”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. De asemenea, fermierii cer ca din Fondul de Subvenționare pentru anul 2024, suma de un miliard de lei să fie repartizată fermierilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău