Vlad Țurcanu: "Venirea lui Dmitri Kozak folosește din mai multe puncte de vedere: îl saltă de la sol pe Igor Dodon, pentru că altfel Dodon este lipsit de substanță"

  • 31 Mai 2019 12:57
Vlad Țurcanu:

La începutul săptămânii viitoare la Chișinău vor veni vicepremierul rus Dmitri Kozak, comisarul european Johannes Hahn și un oficial din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite. Comentatorii politici de la Chișinău consideră că aceste vizite arată interesul actorilor politici din afară pentru situația din Rep. Moldova, relatează Radio Chișinău.

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, vicepremierul rus Dmitri Kozak și directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, Bradley A. Freden, responsabil cu relațiile cu Ucraina, Rep. Moldova și Belarus, vor veni săptămâna viitoare la Chișinău. Nu există deocamdată informații complete despre agendele și întrevederile celor trei oficiali cu liderii politici din Republica Moldova.

Oficialii străini nu și-au anunțat scopurile pentru care se vor afla în Republica Moldova. Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, consideră regretabil faptul că Republica Moldova are nevoie de actori externi, care vin să  încurajeze rezolvarea problemelor interne.

"Asta demonstrează că în R. Moldova e nevoie de mai multă atenție pentru a dezvolta maturitatea politică. Aceste vizite sunt într-un fel sau altul o ultimă încercare a instituțiilor europene de a înțelege care este totuși situația internă în Republica Moldova, care sunt obstacolele foarte clare în procesul de creare a unui Guvern, care e viitoarea agendă a decidenților politici. Fiecare dintre actori urmăresc scopuri proprii. UE și SUA sunt foarte mult preocupați în ce măsură această criză politică din Republica Moldova poate influența dimensiunile economică, socială, politică. Federația Rusă vrea să-și promoveze interesele proprii aici", a spus Iulian Groza.

Analistul politic Vlad Țurcanu consideră că aceste vizite ale oficialilor europeni și americani demonstrează că la Chișinău nu se pot face tot felul de jocuri politice, fără știrea Occidentului. Potrivit comentatorului, venirea vicepremierului rus, Dmitri Kozak face parte din setul de arme politice, utile democraților și socialiștilor.

"Venirea lui Dmitri Kozak folosește din mai multe puncte de vedere: îl saltă de la sol pe Igor Dodon, care se întărește țanțoș, își dă importanță lângă un oficial rus, pentru că altfel Dodon este lipsit de substanță. Îl prezintă pe Dodon ca pe o amenințare și de aceea Partidului Democrat îi va fi mai ușor să se prezinte ca un factor stabilizator. Este firesc ca un interes al Occidentului să se păstreze pentru Republica Moldova, de aceea și aceste vizite ale unor oficiali din Occident. Totul e ca Occidentul să înțeleagă specificul jocului politic de la Chișinău, ca să nu se lase trași de sfoară  așa cum s-a întâmplat nu o singură dată, indiferent dacă la putere a fost Vladimir Voronin sau Vladimir Plahotniuc", a relatat Vlad Țurcanu. 

Nu există deocamdată informații complete despre programul întrevederilor pe care oficialii străini din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Federația Rusă urmează să le aibă cu liderii politici din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău