Vlad Țurcanu: UNIREA nu se face prin declarații zgomotoase și populiste

  • 10 Noiembrie 2016 17:03
Vlad Țurcanu: UNIREA nu se face prin declarații zgomotoase și populiste

Unirea Republicii Moldova cu România se va face nu prin declarații zgomotoase și populiste, făcute de politicienii de pe ambele maluri ale Prutului ci prin măsuri asumate și coordonate, întreprinse de guvernările celor două state. De această părere este comentatorul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial.

”Timp de 20 de ani, diferite personaje, nu neapărat competente în ceea ce privește Republica Moldova, s-au limitat la a face declarații lipsite de substanță, care nu au produs foarte multă înțelegere a ceea ce ar trebui să se întâmple între cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului. Urmărim și în Republica Moldova un eșec al unui politican declarat ca și pro-român, îl am în vedere pe președintele PL, Mihai Ghimpu, care a acumulat în primul tur al alegerilor prezidențiale mai puțin de 2%. Așadar e important și cine promovează ideea de unire și mai ales proiectele care ar putea ajuta Republica Moldova. România niciodată nu va renunța să ajute Republica Moldova. Important e să aibă parteneri serioși la Chișinău, credibili”.

Comentând în cadrul emisiunii ”Ora de vârf de la Radio Chișinău” declarațiile președintelui român, Klaus Iohannis, potrivit căruia o unire cu Republica Moldova este posibilă, dar nu înainte de îndeplinirea unor condiții vitale, Vlad Țurcanu a menționat că acestea ar fi un prim pas conștient și matur privind apropierea celor două maluri de Prut.

”Președintele român își nuanțează în sfârșit poziția, după ce a fost acuzat în trecut de lipsă de sensibilitate față de Republica Moldova. Mai mult, recent Klaus Iohannis a anunțat despre crearea, împreună cu un grup de experți, a unei strategii care să includă și Republica Moldova, o strategie care se așteaptă să fie pusă pe hârtie în aproximativ un an. Ceea ce trebuie să înțelegem din această luare de poziție a președintelui român este că el optează pentru niște abordări mai pragmatice, mai pline de concretețe, prin lansarea unor proiecte comune, în loc să se facă declarații populiste, care mai mult ar irita populația din Republica Moldova, decât ar apropia-o de România”, a menționat Vlad Țurcanu.

Totodată, comentatorul politic, Vlad Țurcanu, a subliniat necesitatea unei implicări mai pronunțate a forțelor politice de la București, prin crearea unor viziuni și înțelegeri de principiu privind o posibilă apropiere a Republicii Moldova de România.

”Cu singuranță printre partidele din România nu există o viziune comună asupra a ceea ce ar trebui să furnizeze ca ajutor economic, suport în reglementarea spațiului audiovizual, expertiză pe diferite domenii cum ar fi cel al justiției sau combaterii corupției. E important, și cred că asta a avut în vedere Klaus Iohannis, ca partidele din România trebuie să se pună de acord asupra unei strategii comune cu privire la Republica Moldova, iar noi, cetățenii de aici, suntem de acord și noi că declarațiile zgomotoase și modul festivist de a trata elementul Unirii și fenomenul de apropiere de România, românismul în general, trebuie să fie adus în altă albie, cu mai puțin zgomot și mai multe competență, a declarat Vlad Țurcanu.

Amintim că recent, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că o unire cu Republica Moldova este posibilă, dar nu în viitorul apropiat. El a subliniat că trebuie îndeplinite trei condiții pentru realizarea unirii cu Republica Moldova, precizând că dacă aceste condiții sunt îndeplinite "este foarte posibil ca un astfel de proces să înceapă și să fie urmat de succes".

"Fără condițiile minimale, rămâne un deziderat frumos și nu un proiect politic", a completat Iohannis.

Totodată el a menționat că mișcările unioniste au îndepărtat moldovenii de România și e timpul să se treacă de la declarații la fapte.

"Au fost nenumărate mișcări, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat că vor să ajute unificarea, dar în realitate vedem acum, la alegeri, că multe din ele și multe acțiuni nu au făcut decât să îndepărteze moldovenii de România, nu au făcut decât să-i enerveze pe moldoveni. Aici trebuie să vedem și partea economică, a spus-o un politician moldovean într-o discuție pe care am avut-o, datorită politicii de asociere cu UE și situației economice se întâmplă ca mulți moldoveni care au lucrat în zona Rusiei să ajungă acasă devenind șomeri. Ei ajung acasă și așteaptă să găsească un loc de muncă, să găsească oportunități, or noi aici am contribuit foarte, foarte puțin", a adăugat  Klaus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Thu
13
Fri
12
Sat
12
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău