Vlad Țurcanu: Unii politicieni au ascuns intenționat rezultatele recensământului 2014

  • 10 Noiembrie 2016 08:42
Vlad Țurcanu: Unii politicieni au ascuns intenționat rezultatele recensământului 2014

Rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor întârzie să fie făcute publice din cauza situației proaste privind forța de muncă din Republica Moldova, susține comentatorul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial.

”Pe lângă faptul că s-a lucrat neprofesionist în cadrul acestui Recensământ, știu cu siguranță că au exitat intenții ale unor oameni influenți din politica moldovenească de a tăinui realitățile din Republica Moldova. De aceea nu au ieșit la iveală rezultatele”. Vlad Țurcanu a declarat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că nu e vorba de problema națională, că ar fi ieșit mai mulți români în cifre decât în 2014, ci despre informațiile cu privire la forța de muncă.

„S-au tăinut cifre vreme de 2 ani, pentru ca să nu se sperie investitorii. Realitatea cu privire la forța de muncă și cu privire la cetățenii care se află în Republica Moldova și care sunt sau nu sunt angajați, care plătesc sau nu impozite, poate să fie devastatoare. Dacă această situație, pe care noi o vedem pe stradă sau mergând în localitățile rurale, va fi centralizată în cifre la Biroul Național de Statistică, va fi un șoc pentru noi și mai ales pentru partenerii noștri europeni, care fie că au cifre vechi, fie promisiuni ce nu țin cont de realitate”.

Marți, 7 noiembrie, Biroul Național de Statistică a anunțat că a terminat introducerea datelor din toate cele peste 4 milioane 235 mii de chestionare de la Recensământul din 2014. Rezultatele finale, însă, vor fi prezentate abia în primăvara anului viitor.

Până atunci, datele vor fi procesate și confruntate cu informațiile din alte baze de date pentru a verifica numărul persoanelor nerecenzate. BNS a admis anterior că nu toate gospodăriile au fost recenzate, în special, în municipiul Chișinău, unde nu au fost colectate datele de la peste 48 de mii de familii.

Publicarea datelor recensământului, efectuat în mai 2014,  a fost cerută în mai multe rânduri de societatea civilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău