Vlad Țurcanu: Reuniunea GUAM – o încercare mascată a acestor țări de a coopera fără a irita Rusia (Ora de Vârf)

  • 28 Martie 2017 18:05
Vlad Țurcanu: Reuniunea GUAM – o încercare mascată a acestor țări de a coopera fără a irita Rusia (Ora de Vârf)

Organizația GUAM, din care face parte și Republica Moldova, care a luat ființă ca o alternativă timidă pentru CSI, s-a dovedit nefuncțională în mai toate situațiile decisive, a remarcat analistul politic Vlad Țurcanu în emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău.

Totuși, analistul consideră că ar trebui să existe o platformă pe care aceste state sovietice cu diverse interese comune să poată cooperara în mod multirateral, mai ales că toate cele patru state care fac parte din această organizație au pe teritoriul lor conflicte armate generate și susținute de Federația Rusă.

Astfel, Rusia va încerca în continuare să dezbine orice grup de felul acestuia care este GUAM, a subliniat Vlad Țurcanu.

„GUAM, care intră într-un con de umbră la răstimpuri, este reactivată atunci când interesele țărilor membre - Republica Moldova, Georgia, Uncraina, Azerbadjan converg. Aceste țări încearcă să coopereze multilateral pentru a face față unor provocări la care sunt supuse. Este dacă vreți și o încercare mascată a acestor țări de a coopera fără să irite foarte mult Federația Rusă.”

Amintim că, luni, 27 martie, premierul Pavel Filip a participat la reuniunea șefilor de Guverne ale statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, desfășurată în premieră la Kiev, Ucraina. În cadrul summit-ului au fost semnate două protocoale privind acțiunile de creare a Zonei de liber schimb și privind facilitarea procedurilor vamale între cele patru state. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău