Vlad Țurcanu: Prin vizita președintelui României, începe un proces anevoios de restabilire a relațiilor internaționale ale R. Moldova, compromise încă de pe timpul coordonatorului Plahotniuc

  • 28 Decembrie 2020 15:36
Vlad Țurcanu: Prin vizita președintelui României, începe un proces anevoios de restabilire a relațiilor internaționale ale R. Moldova, compromise încă de pe timpul coordonatorului Plahotniuc

Este simbolic faptul că întrevederile la nivel înalt ale noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu încep cu vizita la Chișinău a președintelui României Klaus Iohannis, afirmă comentatorul politic Vlad Țurcanu.

După cum a apreciat analistul, într-un interviu pentru Radio Chișinău, Klaus Iohannis  este un președinte puternic, dar și un lider european, cu influențe acolo unde se decide sprijinul Uniunii Europene  pentru R. Moldova.

Totodată, expertul observă că sprijinul președintelui României pentru noua administrație prezidențială din R. Moldova, are loc pe fundalul acțiunilor demonstrative ale taberei prorusești, conduse de Igor Dodon.

Prin vizita președintelui României, începe un proces anevoios de restabilirea a relațiilor internaționale ale R. Moldova, compromise încă de pe timpul coordonatorului Plahotniuc și a premierului de miez de noapte Filip. Iar componenta internațională favorabilă noii administrații  este unul din nu foarte multele atuuri ale Maiei Sandu în momentul de față, în condițiile incertitudinii politice pe plan intern și ai multor inamici declarați ai Maiei Sandu. Iar sprijinul politic și financiar de peste hotare va cântări în confruntările politice și electorale de anul viitor, pentru că aceste partide care controlează la ora actuală Parlamentul vor încerca să puncteze prin influența pe care o au asupra celorlalte instituții.

Este simbolic faptul că întâlnirile de nivel înalt ale Maiei Sandu încep cu liderul României Klaus Iohannis, care se află acum în cel mai bun moment al său de când a preluat Președinția. E un președinte puternic, care are un cuvânt greu de spus în formarea Guvernului de la București, acum puțin timp. E un președinte în măsură să-și îndeplinească orice promisiune făcută Republicii  Moldova. Este, să nu uităm, și un lider european, cu o vechime de 6 ani în Consiliul European, unde se decide sprijinul european de care are nevoie R. Moldova. Să ne amintim că România a reușit în ultimii ani, în condiții vitrege, să întrețină o relație cu R. Moldova, iar odată cu îmbunătățirea relației politice, raporturile moldo-române ar urma să revină la armonia de acum un deceniu.

Toate acestea în antiteză, cu acțiunile demonstrative ale celeilalte tabere, de natură pro-rusească. Ceea ce ne arată că oricât ar încerca noua administrație de la Chișinău să evite, în discursul public cel puțin, componenta geopolitică, aceasta va rămâne prezentă și cred că trebuie asumată.

-Fostul președinte Dodon, președinta Parlamentului, deputați socialiști, dar și primarul Chișinăului au fost la Moscova, au plecat chiar în ziua învestirii noului președinte. Asta arată că principalele instituții ale statului rămân divizate.

-E o realitate politică pe care tabăra lui Dodon încearcă să o aducă la un nivel politic de primă mărime. El încearcă să uniformizeze atuurile pe care le are noua administrație de la Chișinău, să le reducă la confruntarea geopolitică. În felul acesta, Dodon încearcă să trimită în plan secund discursul care i-a ajutat Maiei Sandu să câștige Președinția – discursul anticorupție.

Depinde acum de modul în care Maia Sandu va administra această situație pentru că ea va fi împinsă tot timpul și de către Federația Rusă, și de către oamenii săi de la Chișinău în această bătălie politică. Rămâne de văzut în ce măsură această confruntare va putea să-i ajute taberei lui Dodon să se revanșeze după eșecul usturător de la alegerile prezidențiale, și în ce măsură publicul va marșa pe această confruntare, a spus 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău