Vlad Țurcanu: Pentru socialiștii pro-ruși, Curtea Constituțională a devenit „Cartagina care trebuie distrusă” (Revista presei )

  • 27 Aprilie 2021 09:32
Vlad Țurcanu: Pentru socialiștii pro-ruși, Curtea Constituțională a devenit „Cartagina care trebuie distrusă” (Revista presei )

Revista presei din 27 aprilie 2021

Pentru socialiștii pro-ruși, Curtea Constituțională a devenit „Cartagina care trebuie distrusă” scrie analistul Vlad Țurcanu pentru publicația podul.ro.El opinează că „Prin atacul impardonabil asupra Curții Constituționale, socialiștii moldoveni au încercat nu numai să-și salveze pielea, ei putând deveni după iminentele alegeri anticipate un partid marginal și irelevant, dar și să zdruncine, la plecare, arhitectura și așa firavă a statului pe care l-au preamărit câtă vreme s-au aflat la putere”. Analistul remarcă faptul că Înalta Curte a fost în ultimele luni un veritabil pilon al democrației și dreptății, judecând netulburată în spiritul legii sesizările pe care le-a admis pe rol și rezistând cu tărie în fața influențelor externe. Vlad Țurcanu vorbește și despre faptul că socialiștii nu vor putea să-și ducă la bun sfârșit planurile cu o Curte Constituțională independentă. „Socialiștii și aliații lor de strânsură sunt gata să arunce în aer tot ce rămâne în urma lor, comportându-se de parcă li s-au activat cipurile de autodistrugere care li s-au implantat atunci când au fost creați”.

La același subiect scrie și Mădălin Necșuțu în veridica.ro. „Blitzkrieg la statul de drept: asaltul lui Dodon asupra Curții Constituționale” , spune autorul amintind de atacul socialiștilor asupra Curții Constituționale. El notează că „încercarea stângace a PSRM-ului de a controla Curtea Constituțională se va deconta din nou în rating-ul partidului în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare anticipate, care sunt inevitabile și nu mai pot fi amânate indiferent câte șiretlicuri ar folosi cei care vor să rămână azi la putere în Republica Moldova”. Tot acest asalt asupra statului de drept le-ar putea aduce lui Dodon și apropiaților săi dosare penale, dar acest lucru depinde acum de Procurorul General. „Până atunci, statul de drept rămâne doar o noțiune fragilă la Chișinău care poate fi călcată în picioare de mai-marii zilei fără a fi trași la răspundere”, concluzionează autorul.

Deschide.md îl citează pe analistul Anatol Țăranu, care se referă la apelul lansat de Igor Dodon către Maia Sandu privind inițierea unor consultări, în regim de urgență. „Prin această propunere, Igor Dodon recunoaște că ofensiva lui a eșuat. Acum, el caută căi de retragere și încearcă să-și adjudece niște poziții cât mai avantajoase în condițiile în care a pierdut partida. Pentru el, inițierea unui dialog cu președintele pe platforma Parlamentului, unde majoritatea îi aparține, înseamnă reîntoarcerea pe poziția în forță”, spune analistul.

Zona de securitate.md aduce în atenție problemele de circulație ale oamenilor din regiunea transnistreană. Jurnaliștii scriu că feribotul de la Molovata, care în prezent este unica legătură dintre malul drept și stâng nu mai admite începând cu data de 1 aprilie camioane cu o greutate mai mare de 6 tone pe axă. Astfel, transportarea materialelor de construcție, a produselor agricole este imposibilă. Feribotul este într-o stare deplorabilă. Oamenii nici nu au fost întrebați. „Din păcate uneori am impresia că noi aceste localități din stânga Nistrului nu prea suntem doriți de cei de la Guvernare sau ei singur ne împing pe noi în unele situații dificile”, spune Raisa Spinovschi, primar la Cocieri, citat de zonadesecuritate.md.

„Când, totuși, vom avea o televiziune publică corectă și în slujba celor care o plătesc, cetățenii?”  , intitulează Mediacritica.md o analiză în care spune că Obediența față de guvernare – marele păcat al mass-mediei publice din Moldova. La 30 de ani de independență, Republica Moldova nu a construit o media publică în adevăratul sens al cuvântului, opinează autorul. Spunând că Instituția Publică Națională a Audiovizualului, Compania Teleradio-Moldova (TRM) e într-o continuă tranziție. Potrivit analizei, conducerea Moldova 1 are o „slăbiciune” față de Igor Dodon și PSRM, la fel cum a avut de fiecare dată față de toți politicienii și partidele de la guvernare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău