Vlad Țurcanu | Indiferent de rezultatul acelei investigații juridice care îl privește pe Alexandr Stoianoglo, guvernarea încearcă să se asigure că acesta nu va mai reveni în funcția de procuror

  • 05 Noiembrie 2021 11:56
Vlad Țurcanu | Indiferent de rezultatul acelei investigații juridice care îl privește pe Alexandr  Stoianoglo, guvernarea încearcă să se asigure că acesta nu va mai reveni în funcția de procuror

Solicitarea președintei Maia Sandu privind inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este un procedeu care deschide calea pentru guvernarea actuală de a aduce o nouă conducere la Procuratura Generală. Experții consideră că și apropiata evaluare a performanțelor conducerii Centrului Național Anticorupție, se încadrează într-un proces firesc de a evalua instituțiile publice importante, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a adresat joi o sesizare Consiliului Superior al Procurorilor în care a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat și cercetat penal pe cinci capete de acuzare.

Șefa statului și-a motivat solicitarea prin faptul că activitatea lui Alexandr Stoinoglo nu ar „satisface așteptările societății”, iar modul de funcționare a procuraturii ar ridica mai multe întrebări rezonabile dacă instituția acționează în beneficiul cetățenilor. Analistul politic Vlad Țurcanu a declarat pentru Radio Chișinău că sesizarea președintei ar însemna un început de instalare a unei noi conduceri la Procuratura Generală.  

„Indiferent de rezultatul acelei investigații juridice care îl privește pe dl Stoianoglo, guvernarea încearcă să se asigure că acesta nu va mai reveni în funcția de procuror general. Avându-se în vedere toate bănuielile rezonabile sau mai puțin rezonabile care circulă în jurul dlui Stoianoglo, se încearcă a se construi lucrurile astfel încât Procuratura Generală să aibă o nouă conducere, una care să poată mișca lucrurile care au rămas încremenite în mandatul dlui Stoianoglo.”

Președinta Maia Sandu a anunțat, joi seară, la postul public de televiziune Moldova 1 că, în zilele următoare, și conducerea Centrului Național Anticorupție va fi supusă unei evaluări similare.

„E foarte mult de lucru pentru CNA și sperăm într-o zi să se apuce și ei de lucru. Înțeleg că va fi evaluare săptămâna viitoare și poate după asta (…) În următoarele săptămâni, înțeleg că în Parlament va avea loc evaluarea conducerii CNA. - Și se va decide dacă… - Dacă este satisfăcătoare sau nu este activitatea conducerii.”

În acest context, analistul politic Vlad Țurcanu a precizat, pentru postul nostru de radio că viitoarea evaluare a conducerii CNA este o continuitate logică a guvernării PAS de a supune evaluării toate instituțiile publice care nu manifestă voința de a se reforma pentru a face față misiunilor atribuite de lege și a servi interesul public.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău