Vlad Țurcanu: Funcția obținută prin fraude, atestate și de CC, îl fac pe Igor Dodon să se simtă atotputernic (Ora de vârf)

  • 29 Martie 2017 16:59
Vlad Țurcanu: Funcția obținută prin fraude, atestate și de CC, îl fac pe Igor Dodon să se simtă atotputernic (Ora de vârf)

Igor Dodon a amestecat mai multe teme în inițiativa sa de referendum, pentru a distrage atenția de la lucrurile care îl interesează cu adevărat – mai multe atribuții pentru funcția de președinte, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău.

Totodată, analistul crede că dacă vor fi pornite procedurile legale, oricum un asemenea referendum va rămâne consultativ, ultimul cuvânt în schimbarea legislației aparținându-i Parlamentului.

 „Dl Dodon s-a prezentat la un așa-numit raport la 100 de zile din nou trufaș, revanșard, dar parcă mai dezlănțuit ca niciodată. Oamenii care se comportă în felul acesta au niște probleme psihologice pe care le ascund și cu siguranță Dodon nu se simte foarte confortabil în postura sa, dacă își permite asemenea ieșiri nu foarte echilibrate… Este posibil ca funcția de președinte pe care a obținut-o prin grave fraude, atestate și de CC, să-i fi dat falsa senzație că este atotputernic. El se crede probabil comandant suprem al cetățenilor, cărora le poate comanda în orice moment. Am văzut cu toții poza în care Dodon îi pupă mâna patriarhului Kiril al Rusiei, aplecându-se în unghi de 90 de grade. Cam așa ar trebuie să se închine Dodon în fața propriului popor. Funcția de președinte pare să-i fi luat bruma de echilibru pe care o mai avea și dramul de bun simț. Cred că dacă vor fi pornite procedurile legale, oricum un asemenea referendum va rămâne consultativ și ultimul cuvânt în schimbarea legislației îl va avea Parlamentul… Dodon a amestecat mai multe teme în această inițiativă, a pus laolaltă mai multe subiecte pentru a distrage atenția de la lucrurile care îl interesează cu adevărat – în primul rând atribuțiile sale prezidențiale.”

Potrivit lui Vlad Țurcanu, pe Igor Dodon nu-l interesează în nici un fel tema miliardului, iar aducerea în discuție a temei „Istoria Moldovei” arată că el că se simte neputincios în fața tinerilor care învață la școală istoria adevărată:

„De asemenea, vrea să dezbine și mai mult societatea. În condiții de calm societal, când ar sta la o masă de discuții, să spunem un etnic bulgar, unul găgăuz și un moldovean, ei n-ar avea ce împărți și s-ar concentra pe o afacere comună, pentru un proiect cu finanțare europeană. Dar când apare Dodon de după colț și începe a agita spiritele, invocând pericolul expansiunii românești, atunci etnicii  bulgar și găgăuz cad în plasa acestei retorici. Cam asta s-a întâmplat în ultimii 25 de ani - decât să ne concentrăm pe niște proiecte concrete, politicienii ne-au divizat ca să ne poată stăpâni mai ușor.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău